I morges våknet vi til dag én av tidenes lengste skoleferie. Det er ni hele uker til skolen er i gang igjen. Jeg sto opp klokka seks og vekket sønnen min på ti år litt over sju, før jeg kjørte til jobben. I går mente sønnen at det var lurt å stå opp tidlig for å «komme i gang». Halv elleve ringer han og forteller at han akkurat ble vekket av en kompis som banket på døra.

Ferieråd nummer én er allerede kjørt: «Stå opp til samme tid hver dag».

Ferieråd nummer to kan være smart å ta tak i snarest: «Sørg for en god forventningsavklaring». Du kan komme unna med nesten hva som helst bare familien er forberedt og til en viss grad enige. Hvor mange is skal spises i løpet av en uke? Skal vi lage dem selv, kjøpe en pakke småis på Spar eller fråtse i softis fra en isbar? Skal vi på telttur i hagen, på øya eller sove i en tretopphytte? Er det Syden og all inclusive, cruise på Nilen eller interrail i England? Skal vi på tur alene eller med venner? Skal vi bruke mye eller lite penger, skal vi sykle eller kjøre bil?

Ferieråd nummer tre kan være redningen for en sliten voksen: «Ungene har ikke vondt av å jobbe for feriepengene». Jeg er faktisk litt usikker på om mine barn på 10 og 14 er helt enig. Det får så være. Men hvor mye kan de jobbe, og hvilke oppgaver passer til hvilke unger? Jeg ser for meg at dette kan bli gjort i løpet av ferien: Ut og inn av oppvaskmaskinen. Igjen og igjen. Klesvask, vasket og hengt opp. Kanskje også lagt bort – med noen små enkle medfølgende instruksjoner. Ut med søpla og inn med posten er jo klassikere. Kanskje dette er sommeren for å lære seg vindusvask? Støvsuging! Og enkel matlaging. Hva med en tomatsuppe laget fra bunnen med hardkokte egg og fullkornspasta? Nam! Ute kan de vanne blomster og de eldste barna kan sikkert klippe gresset. Kjøkkenhagen trenger luking og garasjen må vaskes. Jeg tror det er lurt med litt skikkelige avtaler her. Hvor mye penger blir gitt for hvilke oppgaver. Og når skal de være gjennomført? Her er det om å gjøre å slippe å diskutere alt i etterkant.

Bildeserie

Arbeidsoppgaver for ferierende barn

Ferieråd nummer fire er smart, men kan være vanskelig. «Legg vekk skjermene og vær sammen». Ja, du også. Jeg leste at så lite som ti minutter med aktiv tilstedeværelse sammen med barna (altså samvær uten skjerm, der dere gjør noe sammen på barnas premisser – det kan være ballspill, ludo, luking (haha), matlaging eller lesing), vil endre relasjonen mellom voksne og barn. Dette jeg fant på supre instagramkontoen @foreldremestring. Der forklares det så enkelt som dette: «Barnet styrer leken og vi gjør akkurat det barnet ønsker. Minimum ti minutter (men har du mulighet for mer, så kjør på). Forskning viser at ekte tilstedeværende alene med barna, minimum ti minutter daglig, gjør at barna enklere samarbeider, hører på våre beskjeder, tester mindre grenser og mindre søskenkrangel.»

Hvem vil vel ikke ha det?

PS: Jeg er åpen for flere gode ferieråd for barnefamilier med ekstra stort behov for å aktivisere ungene. Geniale ideer kan sendes min vei.

God, lang sommerferie!