Verdens eldste bok blir oftest lest av de yngre

Artikkelen er over 2 år gammel

Fersk undersøkelse viser at drøyt halvparten av oss har en bibel hjemme, men at de unge leser i den oftest.

DEL

YouGov har for Nordisk bibelmuseum gjennomført en undersøkelse, som viser at rundt 54 prosent av oss oppgir at de har en bibel hjemme. Delt opp i aldersgrupper viser undersøkelsen at kun 38 prosent av dem som er mellom 18 og 29 år har en bibel hjemme, mens tallet viser 71 prosent hos de over 60.

Ikke overraskende

Rune Arnhoff er innehaver av Nordens største samling av bibler, over 2500 forskjellige utgaver. Disse biblene vil stilles ut i Nordisk bibelmuseum, som etter planen åpner dørene i Oslo neste år. Han er ikke særlig sjokkert over tallene som kommer fram i undersøkelsen.

– Før i tiden konfirmerte nesten alle seg, og barna fikk samtidig utdelt bibel på skolen. I dag har kristendommen en mindre tydelig plass i samfunnet, og derfor kommer det ikke som noen overraskelse at flere eldre enn unge har en bibel, sier Rune Arnhoff, initiativtaker til Nordisk bibelmuseum.

Mer søkende

Men undersøkelsen spurte også om hvor ofte de som har en bibel hjemme faktisk leser i den. Her var tallene noe mer uventede. I aldersgruppen 18–29 år sier hele 15 prosent at de leser i Bibelen en gang i uka eller oftere, noe som er klart over gjennomsnittet. Til sammenligning sier kun åtte prosent her at de leser i den såpass ofte, og dette er altså under gjennomsnittet.

– De unge er mer søkende når det kommer til religion og tro, dette livssynsvalget har flesteparten av de eldre allerede tatt. Samtidig er de unge mer nysgjerrige på Bibelen og de tekstene den inneholder, mens de eldre har lest dette før og føler ikke at de trenger å repetere kjent innhold, sier Arnhoff.

LES OGSÅ: Terje mistet datteren Maria på Utøya: Nå spilles Utøya-filmen inn på familiens ferieøy

Han påpeker også at Bibelen er en viktig bok som kan være interessant på mange måter selv for dem som ikke er troende. Den gir et innblikk i et tankesett og forteller en historie som kan være givende.

Selger jevnt

Den nye bibeloversettelsen kom i 2011 og bidro til en klar salgstopp. Men det blir stadig mer vanlig for de unge i dag å lese nettbaserte Bibler, istedenfor de tradisjonelle papirutgavene. Kategori- og innkjøpssjef i Norli Libris AS, Gine Jonassen, sier at Bibelen stort sett selger jevnt og trutt.

– Vi fører et utvalg av bibler i alle våre butikker, og har absolutt hatt et jevnt salg av norske bibler de siste årene, sier Jonassen.

Bibelen er i dag den boken som er mest tilgjengelig over hele verden. Ifølge bibel.no finnes det bibler, nytestamenter og bibeldeler på hele 3223 språk. Det er verdens eldste, trykte bok, og er distribuert i over fem milliarder eksemplarer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.