«Og jeg vil som bussjåfør heller ikke ha folk med tildekket ansikt med på bussen. Det er faktisk MITT ansvar og sikre mine passasjerer mot mulige terrorister (...) Jeg kommer ikke som bussjåfør til å kjøre EN meter med en passasjer som ser slik ut. (...)»

Kommentarene er knyttet til et bilde fra VG av en kvinne som er tildekket, slik at bare øynene er synlige.

Gradings synspunkter deles verken av arbeidsgiver Unibuss eller av Vestviken Kollektivtrafikk, som har kontrakt med Unibuss på busstransporten i Vestfold.

– Rasistisk

Men Facebook-kommentarene har nå skapt debatt blant andre Facebook-brukere. Bussjåføren blir kalt både fordomsfull og rasistisk.

LES OGSÅ: Elever støtter niqabforbudet

Det er journalist og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim som har reist saken på Facebook, og blant annet rettet spørsmål til direktøren i Unibuss om selskapet nekter «passasjerer med niqab, burka og hijab å kjøre» med selskapets busser? «Anser dere disse norske kvinnene som potensielle terrorister?», spør Norheim.

Alle er velkommen

Kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby, har svart Norheim at alle passasjerer er velkommen på bussene, uavhengig av bekledning.

– Måten passasjerer velger å kle seg på er individuelle valg som ikke omfattes av retningslinjer, skriver hun.

– Uttalelsen du viser til representerer ikke hva vi som selskap står for, og vi vil følge det opp internt, skriver Østby og legger til at Unibuss har medarbeidere fra mer enn 50 land.

– Multikulturell

– Vi er stolte av å være en multikulturell bedrift.

Kommunikasjonsdirektør i Vestviken Kollektivtrafikk, Trond Myhre, deler synspunktene fra Unibuss:

– Vi legger oss ikke opp i hvordan passasjerene er kledd, sier Trond Myhre.

Bussjåfør Steinar Grading holder overfor Tønsbergs Blad fast ved de synspunkter han har uttrykt på Facebook.

– Jeg kommer ikke til å ta med en passasjer med niqab. Jeg tar heller ikke med passasjerer som har på seg finlandshette eller hjelm. Det ville vært helt uansvarlig.

Kan skjule våpen

I Unibuss er det aldri diskutert hvordan sjåførene skal forholde seg til hodeplagg som niqab, sier han.

 

– Det bør snarest gjøres. Under slike plagg kan det skjules våpen. Og som sjåfør har jeg ansvar for mine passasjerer, sier Grading.

Han minner om at det har vært mange terroraksjoner på busser, både i Norge og utenlands.

Sjåfører har blitt drept

– Vi har flere episoder hvor sjåfører er drept. Det er på tide at Ola Nordmann våkner.

– Men er slike terroraksjoner begått av personer med niqab? Tror du virkelig at et forbud mot hoddeplagg på bussen vil hindre terror?

– Det er begått mange ran og lignende forbrytelser med finlandshette. Jeg ser ikke forskjellen. Og hvor ofte ser vi ikke bilder av personer med niqab og våpen i hånden?

Grading er sikker på at det ville blitt oppslagssak i avisen hvis han hadde tillatt en person med finlandshette på bussen.

– Jeg kaller en spade en spade.  I niqaben ser man bare et par øyne. Det samme som man ser i finlandshetta.

Steinar Grading presiserer at det bare er ansiktsdekkende plagg han uttaler seg om.

– Jeg er ikke glad i hijab heller, men jeg vil ikke nekte personer med slikt hodeplagg å bli med bussen, sier han til Tønsbergs Blad.