Ekte fiskelykke

Brygga 11 i Sandefjord hadde besøk av Kniv og Karaffel. Stedet åpnet i november, ligger utenfor fiskehandler Brødrene Berggre, og har utsikt over havnebassenget.

Brygga 11 i Sandefjord hadde besøk av Kniv og Karaffel. Stedet åpnet i november, ligger utenfor fiskehandler Brødrene Berggre, og har utsikt over havnebassenget. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

SANDEFJORD: En 100 år gammel fiskehandler og en 30 år gammel verdensmester kan ikke ta feil. Sjømat er best i Sandefjord.

DEL

– Det blåser hvitt utpå! Det roper en lokal helt til spisevennene, som går mot Sandefjords nyåpnede sjømatmekka, Brygga 11. To tente fakler lyser svakt opp den bekmørke brygga i nabobyen.

– Ikke lett å finne frem, sier Karaffel og krummer nakken mot den iskalde novembervinden.

– Jeg har hengt over kummene hos Berggren på jakt etter levende krabber og torsk, svarer Kniv og viser vei.

Del på Facebook

Inne på Brygga 11 blir spisevennene raskt og vennlig ekspedert til et vindusbord i andre etasje.

To glass Prosecco serveres med dagens meny som presenteres på en tavle som bæres rundt mellom bordene. Utenfor dupper fiskebåtene i den urolige sjøen langs kaia.

Dagens fangst

– Dagens fangst er uer, breiflabb og lyr, forklarer den hyggelige servitøren.

– Den serveres posjert, bakt eller stekt med ulikt tilbehør.

– Det ble for mange valg for meg, jeg velger dagens fireretter, sier Kniv, og smaker på de italienske boblene. Karaffel går à la carte med kveite sashimi, kamskjell, stekt uer og dessert.

Brødrene Berggren har i mange år planlagt utvidelse av fiskeutsalget i Sandefjord, og med en vinner av Bocuse d’Or bak grytene i restauranten, blir forventningene deretter. Brygga 11 satser på sesonger i løpet av året og stenger restauranten fra nyttår til mai og i perioden mellom sommerrushet og julebordsesongen.

I første etasje er ankomst, kjøkken, kasser, toaletter og en provisorisk garderobe satt sammen på en måte som skaper mye trafikk for de som får bord nede.

– Første etasje virker litt rotete, men her oppe er det luftig og rikelig med plass, sier Kniv.

Rått parti

To østers, klassisk servert med sitron og sjalottløkvinaigrette, setter sansene i beredskap. Kort tid etter serveres krabbecoctail og kveite sashimi.

– Hvite, løvtynne skiver limemarinert kveite, denne fisken gjør seg perfekt som sashimi, smiler Karaffel.

Sterke smaker av ingefær, koriander og soya, strimlet fenikkel, gulrot og reddik, alle høstfargene oppsummert på én tallerken! Knivs krabbecoctail med kapers, løk, eple og toast er også en innertier, godt ledsaget av et glass fet Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Trocken 2009.

– Nydelig, sier Kniv fornøyd.

– Prisene på vinkartet er så hyggelige at det må bemerkes, sier Karaffel og blar gjennom menyen som er festet til et stykke drivved. Hva med en flaske Pinot Grigio til bare togangen polpris, eller en Sancerre til to-ogenhalvgangen?

– Selv Champagnen prises lavt, en filosofi det står respekt av, svarer Kniv.

Servitørene løper mellom de små bordene, men tar seg tid til presentasjon og forklaringer der det trengs. Sjøkrepskake med karriskum er neste rett for Kniv.

– Små biter blomkål og eple i perfekt harmoni med mild karri og saftig sjøkreps. Fresht og suverent, sier Kniv lykkelig.

Karaffels kamskjell med gresskarkrem og ristede gresskarkjerner får nesten like mye skryt.

– Den uslåelige kombinasjonen kamskjell og baconsjy unnskylder den noe tamme gresskarkremen, sier Karaffel. En frisk Riesling med god sødme fra Heymann Löwenstein følger sjøkrepsen og kamskjellet med hell.

Sjømathimmel

– Er vi i sjømathimmelen? spør Kniv, og ser utover indre havn.

– Vi får se etter hovedrettene, men så langt lover det godt, svarer Karaffel. Båten til Sverige legger til kai igjen bare minutter etter avgang. Er det vinden eller har ryktet om rimelig Champagne allerede spredt seg?

Tempoet er raskt, men behagelig og hovedrettene står straks på bordet.

– Den skinnstekte lysingen er perfekt tilberedt med løk- og rødvinsreduksjon, petit pois puré, spinat og sopp, sier Kniv.

Den faste, hvite fisken serveres med et glass Rene Lequin Colin Bourgogne Pinot Noir 2008. Vinen følger også uer som serveres med en fløyelsmyk sellerikrem og oksehale/linsecassoulet.

– Den lett tranaktige smaken på uer får god motstand i oksesjyen og frisk, rød burgund i glasset gjør at jeg må si at sjømathimmelen er nær, sier Karaffel fornøyd.

Siste UtSkeielse

Kvelden avsluttes med en ordinær ostekake med eplechips og en syrlig eplesorbet til Karaffel og karamellpudding med mandarinsorbet til Kniv.

Med to glass østerrisk dessertvin, Heidi Schröck Ruster Ausbruch og kaffe kommer regningen på nærmere to tusen kroner.

Geir Skeie gjør det han kan aller best på Brygga 11. Gode råvarer taler for seg selv og tilberedes enkelt i strålende kombinasjoner estetisk og smaksmessig. Brygga 11 viser at Sandefjord fremdeles har et eliteserielag.

Artikkeltags