Håndteringen av Revac-brannen: – Mye bra, men flere feil

ETTERFORSKER: Foreløpig er det Sør-Øst politidistrikt som etterforsker storbrannen på Revac i Re. Om det viser seg at brannen har miljøforgiftet omgivelsene kan Økokrim bli koblet inn i saken. Økokrim har ansvaret for å etterforske miljøkriminalitet.

ETTERFORSKER: Foreløpig er det Sør-Øst politidistrikt som etterforsker storbrannen på Revac i Re. Om det viser seg at brannen har miljøforgiftet omgivelsene kan Økokrim bli koblet inn i saken. Økokrim har ansvaret for å etterforske miljøkriminalitet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag klokken 12.00 kom rapporten mange har ventet på.

DEL

Det er PwC Norge som fikk i oppgave å evaluere Revac-brannen for Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Brannvesenets ansatte og organisasjonen roses for en rekke viktige grep under hendelsen, men VIB får i rapporten kritikk for mangelfull risikokartlegging:

– Mange nedla en stor og viktig jobb under krevende forhold. Vårt oppdrag har samtidig vært å avdekke læringspunkter, skriver PwC i rapporten.

LES MER: Også ved Revacs anlegg i Sverige har det de siste årene brent to ganger

Ble godt håndtert

Rapporten konkluderer med at hendelsen ble godt håndtert.

– Brannvesenet vernet liv, helse og miljøet samt hindret at brannen spredde seg utover den delen av bygningsmassen der den oppsto, står det i en pressemelding.

Revac-brannen kort oppsummert:

27. mai i år fikk brannvesenet melding om brann i Re. Det var i Revac AS' plasthaug det brant. Beboere i området fikk beskjed om å lukke vinduer, så ikke man ved et uhell skulle inhalere giftige gasser. Brannen hadde konsekvenser for dyrelivet i området, og måten situasjonen ble håndtert på har vært mye omdiskutert.

Samtidig kommer rapporten med 27 anbefalinger til tiltak for å videreutvikle hendelseshåndtering, det forebyggende arbeidet og beredskapsplanleggingen.

LES MER: Tømmer kunstig Revac-dam – for sikkerhets skyld

Flere mangler

– Jeg kan som styreleder forsikre om at styret skal se til at læringspunktene i denne rapporten blir fulgt opp, sier Thor Smith Stickler, styreleder i Vestfold interkommunale brannvesen.

Ifølge rapporten var håndteringen av brannen mangelfull på disse punktene:

  • Risikokartlegging og oppfølging av Revac som særskilt brannobjekt, mangelfullt loggføringssystem til bruk under hendelseshåndteringen.
  • Innhenting og deling av brannteknisk og beredskapsrelevant informasjon.
  • Manglet en spesifikk beredskapsplan for industribrann og en objektplan for Revac.

Les hele rapporten her.

LES MER: Evakueringen fortsetter

Takker for evalueringen

– Oppsummert vil jeg slå fast følgende, vi erkjenner forbedringspunktene i PwC-rapporten. Vi takker rapportskriverne. De kommer med tydelige innspill til hvordan VIB kan forbedre seg. VIB har handlingskompetansen, det vil si kunnskapen, ferdighetene og er læringsvillige, skriver Stickler i pressemeldingen.

Han legger til at målet er at ingen skal dø i brann og at det oppstår færrest mulige branner.

LES MER: Her rives bygningen på Revac

Artikkeltags