Torød-mannen og avdelingsleder i Larvik, Vidar Bjerke Olsen, viser vei inn på kontoret i Yttersø Businesspark.
– Lokalene ble pusset opp for tre år siden. Her stortrives vi! sier Olsen og slenger seg ned i en av sofaene.
De har holdt til i Larvik siden 1983 og har egne kontorer både i Tønsberg og Skien. Snart 40 år med store omveltninger og endringer i bransjen. Canon er nok mest kjent for printere, men de har også programvareløsninger. I tillegg har de et stadig større fokus på sikkerhet.
– Totalt er vi 33 ansatte i regionen, forteller Lindstad som har vært med helt fra start da kjeden etablerte seg i regionen.
Avdelingsleder Bjerke Olsen, har også vært med siden de startet opp i Larvik.
– Hvordan vil du beskrive årene i Canon?
– Det har vært en reise. Jeg var veldig ung da jeg startet, og vi var på et teknologinivå langt fra der vi er i dag. Maskinene jeg solgte den gangen, gikk på teknologi som ikke brukte varme. I dag brukes laserteknologi. Det er helt utrolig å tenke på. Men allerede i 1984 lanserte vi en kompaktmodell som håndterte opp til A4-ark, som ble veldig populær. Den tok helt av, forteller Olsen.
Med kompaktmodellen kom også fargekassetter. En verden av farger tok bransjen med storm.
– Det var revolusjonerende. Arkitekter spesielt syntes det var veldig fint, for da kunne de presentere tegninger i noe annet enn svart, mimrer Olsen.
Vi beveger oss lenger inn i lokalet. Printere står på rekke og rad. Helt innerst er det en dør som leder til lageret.
– Vi klargjør blant annet alle maskinene for hele regionen på lageret her, forteller Lindstad.
Hvert år klargjør de i snitt tusen maskiner her inne.
– Og så kom koronaen i mars 2020. Mange opplevde motgang og måtte permittere ansatte. Vi opplevde faktisk kjempevekst. Vi vant mange kontrakter og leverte 1.750 maskiner det året. Det ble så mye at vi måtte leie eksterne lokaler, og servicegutta, som klargjør maskinene, måtte jobbe skift. Vi sier derfor på tull at «heldigvis» ble det korona, sier Lindstad og legger til:
– Da var det helt Texas her. Vi fikk mindre serviceoppdrag ute hos kunder, for alle satt på hjemmekontor. Det ble produsert langt mindre print, men likevel ble det et knallår. Ingen her på kontoret eller i hele Canon Norge ble permittert. Det ble så mye å gjøre da vi tok valget om å gå i «angrep» og forsterke vår markedssituasjon. Det er noe vi er stolte av, sier Lindstad.
En bransje i endring
For de fleste av oss består arbeidspulten av en laptop, en smarttelefon og kanskje en iPad og en skriveblokk, og skulle vi en sjelden gang ha behov for å få noe trykket ut på papir, har vi en trådløs fargeskriver enkelt tilgjengelig.
– Dere sier at dere selger mest av printere. En skulle tro at slike produkter blir mindre brukt i dag?
– En skulle tro det er overflødig i dagens samfunn, ja, men printeren har fortsatt en viktig funksjon på et kontor. Den er kontorets dokument-hub og er sentral på kopi og print, samt at scanning gjøres mye til for eksempel e-post og fagsystemer. Den gjør mer enn å kopiere og printe. Den skanner også. I tillegg leverer vi mange brukte maskiner. Vi har også jobbet mye med e-signeringsløsninger og de digitale arkivløsningene våre. Så det er flere ting som har gjort at vi har lyktes godt i markedet, sier Olsen.
Lindstad og Olsen forteller begge at selskapet fortsetter å vokse, til tross for at pandemien ikke lenger er like fremtredende i samfunnet.
– 2022 er et bra år. Så har vi et spennende 2023 foran oss som jeg mener skal bli bra. Og jeg kan allerede nå si at 2024 blir et knallår. Det kan jeg spå i glasskula mi, sier Lindstad med et lurt smil.
LES OGSÅ: Denne gjengen leverte tidenes beste resultater i fjor