(Gjengangeren)

Rio de Janeiro (NTB-Magnus Aabech): Etter mange år i singlesculler satser den dobbelte OL-mesteren i år sammen med Kjetil Borch (26) i dobbeltsculler. Lørdag ror de forsøk i Rio-lekene.

– Tenk deg å være singel i 16 år og så skal du plutselig få samboer. Det er ikke bra. Du må legge fra deg mange uvaner og forsøke å være diplomatisk og imøtekommende. Det byr på utfordringer, men det har vi løst bra, sier Tufte til NTB.

Få diskusjoner

Da de ble makkere, snakket de mye om at de skulle avslutte alle uenigheter før de gikk opp fra vannet. Det er en viktig forutsetning hvis de skal lykkes sammen.

– Til å ha vært et samboerskap har det vært få heite diskusjoner, selv om vi ikke alltid er enige. I et ekteskap skal man være enige før man legger seg. Og det skal ikke være sånn at vi går ut av båten med stor uenighet, forklarer veteranen.

Tufte og Borch, som begge ror for Horten, blir av mange regnet som outsidere til å ta medalje i Rio. Førstnevnte har tre OL-medaljer fra før: To gull (2004 og 2008) og én sølv (2000). Borch kom sammen med Nils Jakob Hoff på sjuendeplass i dobbeltsculler i 2012.

 – Hvis vi ikke hadde hatt tro på at vi kunne lykkes, hadde vi ikke sittet i denne båten sammen, sier Tufte.

 20 år etter debuten i Atlanta er Tufte klar for sitt sjette OL. Han er den mest rutinerte utøveren i hele den norske troppen, men likevel kribler det fortsatt i den 1,93 meter lange kroppen.

– OL er spesielt. Det er som noen har sagt før: Verdensmester er noe du er i en dag eller to, olympisk mester er noe du alltid vil være. OL er det alle roere bygger mot. VM er kult, men alle prater om OL. Da våkner mange følelser, forteller Tufte.

For sterke

Borch rodde sitt første OL for fire år siden. Da ble det sjuendeplass sammen med Nils Jakob Hoff. Året etter ble de verdensmestere. I år deler han båt medTufte.

– Samkjøring er den største utfordringen. Vi er mer enn sterke nok, og i visse tilfeller er vi for sterke for hverandre. Da kan teknikken bli dratt i stykker, og da er det lett å finne snarveier og løse det rent fysisk, forklarer Borch.

Foran OL har det vært mye snakk om at roerne kan bli syke av det skitne vannet i Lagoa Rodrigo de Freitas. Roerne sørger derfor for å vaske båten og utstyret skikkelig og å være nøye med personlig hygiene.