(Sande Avis) Da Gastrogull ble lansert 27. august 2021 tok salget helt av og pakkene ble revet bort på rekordtid. Siste parti ble produsert ved påsketider.

Men etter det har ikke etterspørselen stoppet opp. Daglig leder i Gastromat, Rune Christopher Høydahl, forteller at han opplever et vanvittig trøkk om dagen, både fra privatpersoner og Meny-butikker. Det er et stort engasjement i befolkningen, blant annet har Facebook-gruppa «Gastrogull i butikkhylla – vi har trua» rundt 15.000 medlemmer som venter på gullet fra Sande.

– Det er veldig, veldig gøy at folk hyler og skriker om det. Det viser at folk likte det. Vi har solgt mange hundre tusen poser, så vi vet at det er liv laga.

LES OGSÅ: Morten & co. satser på et nytt kinesisk eventyr: – Den har vi skikkelig tro på

– Vi stresser ikke

I august uttalte Høydahl til Sande Avis at han håpet produksjonen ville være i gang igjen til høsten, men nå er det klart at han må skuffe alle som venter på nye forsyninger.

Foreløpig har ikke Gastromat noen konkret tidsplan for ny levering, men Høydahl forsikrer om at de jobber med saken.

– Det er små marginer med potetgull så derfor har vi bestemt oss for ikke å stresse. Vi må ikke hoppe på selv om folk skriker.

På denne tiden i fjor var det flere som pakket inn potetgullet og ga bort i julegaver, men det blir altså ikke mulig i år:

– Det ser mørkt ut med tanke på å få det ut til jul, men vi håper å starte opp igjen.

– Mye luft du skal frakte

Det er altså ikke salgstallene som gjør at produksjonen ikke har kommet i gang igjen:

– Utfordringen med potetgull er blant annet frakt. Det er mye luft du skal frakte. Det er marginer det går på, så det er det vi jobber med. Vi har ikke dårlig tid sånn sett. Vi er en bitte liten fabrikk og ikke rigget for stort.

Høydahl nevner også at det er spesielle tider med voldsomme prisøkninger, noe som gjør at de også må øke sine priser:

– Blant annet så har vi en ingrediens vi importerer fra utlandet, og der har prisen på råvaren gått opp med 37 prosent! Vi må også binde oss til å kjøpe en hel container for et års bruk. Det har vært voldsomme prisøkninger så vi sitter litt på gjerdet.

Den lille chipsfabrikken har hatt samarbeid med Gastromat om produksjonen av Gastrogull, noe Høydahl har vært veldig fornøyd med.

– Kunne dere ikke bare solgt krydderet til den lille chipsfabrikken, så kunne de ta produksjonen og distribusjonen?

– Det er jo en mulighet, og vi er i tett dialog, men som sagt så er det spesielle tider. Mye skal på plass og vi stresser ikke.

LES OGSÅ: Etter ti år overlater Ida og Johanne til et kjent fjes: – Det er selvfølgelig rart, men også deilig

– Har et kjempepotensial

Et bytte av lokale for å øke produksjonen er foreløpig heller ikke aktuelt, men Høydahl innrømmer at tanken har vært der:

– Vi har fått noen forespørsler og har et kjempepotensial, men med de tidene vi er inni i nå fokuserer vi på bedriftens kjernevirksomhet som er vår 90 grams boks.

Høydahl forteller at de ønsker å ha fokus på bedriftens kjernevirksomhet som er Gastromatkrydderet.

– Vi er den mest solgte krydderboksen i Norge og kryddermaskinen går fra tidlig morgen til sent kveld, men det er begrenset hvor stort vi kan drive. Vi får se hvordan ting går.

Popkorn og t-skjorter

Da Sande Avis gjorde forrige sak om Gastromat i august, var daglig leder inne på tanken om å produsere popkorn med Gastromat-smak:

– Bakgrunnen for det er jo at det er mange som kommer innom og kjøper Gastromat i store mengder for å ta med til USA og Canada. Der bruker de det på popkorn. Her i Norge spiser vi nok mer potetgull enn popkorn, men vi ser på saken om dagen. Blant annet prøver vi ut litt forskjellige smaker.

T-skjorter, store bokser og andre varer i nettbutikken har også bidratt til veksten i Gastromat og Høydahl forteller at spesielt i disse tider går det unna:

– Jeg la ut et lite stykke på hjemmesiden vår om at vi hadde fylt opp nettbutikken vår med t-skjorter fredag ettermiddag. Da bare eksploderte det og jeg har ikke gjort annet enn å pakke t-skjorter med Gastromat-trykk. Jeg kommer jo fra sportsbransjen og er vant til at vi der gir bort t-skjorter, men her kjøper folk t-skjorter!

– Vi selger massevis av t-skjorter, det varemerket her er helt rått!

LES OGSÅ: Adventskalendere: 14 rimelige sisteliten-tips