Sammen med butikkleder Ann Torill Mykkelgård og den tidligere domfelte Fretex-ansatte Ken Wick – og narkodømte «Andreas» (28) – sitter vi på Frelsesarmeens kafé Skaperverket i Nedre Langgate. Mandag begynner Tønsberg-gutten arbeidstrening hos Fretex, og det er «Andreas» som forteller om den nye retningen han har valgt. Den begynner i Fretex-butikken og i kafeen.

Han har vært der før. Det gikk ikke bra sist, «Andreas» havnet utpå igjen. Men Ann Torill Mykkelgård var aldri i tvil da gutten, som hun har kjent siden han gikk i barneskolen, spurte om han kunne få komme tilbake.

– Å gi mennesker en ny sjanse, kaller Fretex-sjefen det.

LES OGSÅ: Mattilsynet med tre smil på rad til dette spisestedet: – Dette er byens triveligste serveringssted

Soning og straff

Dermed er vi midt i innholdet i torsdagskveldens kulturkafé på Skaperverket. Der møtes advokat Brynjar Meling (forsvarer for blant andre mulla Krekar, red.anm.) og fengselsdirektør Are Høidal for å snakke sammen over temaet «Soning og straff – virker det?».

Verken Ken Wick eller «Andreas» er i tvil, fengselsstraff virker.

– Det er så kjipt å sitte inne, sier begge.

– Én ting er at det er kjedelig, noe annet er at jeg går glipp av alt som skjer utenfor murene, sier «Andreas», som karakterer seg selv om heldig som slapp med samfunnsstraff.

Den kriminelle løpebanen startet da smerten over barndommens mobbing overveldet ham.

– Det begynte, som alltid, med hasj og alkohol da jeg var 13–14 år gammel, forteller «Andreas».

Da han etter hvert flyttet til Oslo eskalerte det med rus og kriminalitet, og han forteller at han fungerte som distributør av narkotika. Smerten døyvet han med rus, pengene var lettjente. Men han begynte å kjenne at livet neppe ble langt og godt om han fortsatte slik, og han anser dommene som en mulighet til å begynne et nytt liv. For hans egen del betyr det at han som 28-åring må begynne å ta en utdannelse.

Han begynner forsiktig. Nå gjelder det å få skikk på hverdagen, og følge opplegget Ann Torill Mykkelgård kjører for alle med samfunnsstraff eller lenkesoning:

– Mange kan ikke engang følge klokka. Når de kommer hit må de aldri være mer enn 15 minutter forsinket til en avtale. Blir de forsinket ringer jeg Friomsorgen. Det kan innebære at de må tilbake til annen soning, for eksempel fengsel, forteller hun.

LES OGSÅ: Lene kjempet seg tilbake til arbeidslivet – nå hjelper hun andre som sliter

Et dagsarbeid

– Det handler om at de må lære det kollegiale, å prate naturlig sammen i lunsjpausene, å bli respektert for å gjøre et dagsarbeid, noe mange aldri har prøvd.

– Jeg har noe å jobbe mot, kommenterer «Andreas» med et skjevt smil.

– Når dere har dømte her, hva om det kommer ofre for deres forbrytelser inn og gjenkjenner gjerningspersonen som ansatt her?

– Vi har vært i den situasjonen, og konkluderte da med at Fretex neppe var rette stedet. Mennesker med lange straffer for alvorlige forbrytelser kommer heller ikke hit, sier Mykkelgård.

Men Ken Wick er heller ikke i tvil om at Fretex-tilbudet, med arbeids- og livstrening, gir mange småkriminelle en myk vei ut av kjeltringtilværelsen.

– Ettervern, sier Wick, – er avgjørende for å lykkes.

Da handler det om å tilby dem mer enn jobb og arbeidstrening. Fretex tilbyr flere ulike ballsporter tre kvelder i uka.

LES OGSÅ: Cecilie har laget lamper av både sykkelhjul og barbiedukker – se den superkreative samlingen her

– Lønn i samvittigheten min

– «Andreas», du levde et liv med rus og raske penger. Hvordan kommer du deg gjennom den kjedelige tiden som ligger foran, med ulønnet arbeid?

– Jeg får lønn i samvittigheten min, svarer 28-åringen – han ser ut til å mene det, og legger til:

– For meg er det lønn nok å slippe fengsel. Det er et trist sted å være.

Samtidig er Ann Torill Mykkelgård ærlig på at det rutinepregede A4-livet kan bli kjedelig for noen hver.

– Men, sier hun og legger en god Skaperverket-vaffel – med brunost – på disken, – det er faktisk også det eneste livet som over tid fungerer.

Da kan «Andreas» og andre i hans sko være nødt til å slette gamle venner i det kriminelle miljøet fra telefonlista si.

– Jeg har egentlig kuttet kontakten med nesten alle, sier han.

LES OGSÅ: Eiendomsbaron kjøpte sentrumsgård – nå skal han renovere for betydelige summer