Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: – En storm av klager på russen

Artikkelen er over 3 år gammel

Falske brannalarmer og skjenking av mindreårige jenter er bare noe av det politiet har å stri med – så langt.

«Russetiden er i gang. I Tønsberg har det allerede skapt en storm av klager til ordensseksjonen».

Slik innleder Vestfold-politiet sitt hjertesukk på Facebook. Der skriver de videre om brannalarmer ved videregående skoler som blir utløst for at russen skal vise fram sine nye russebusser og såkalt «rulling» der mindreårige jenter blir tatt med om bord og tilbudt og skjenket alkohol. (Les hele innlegget lenger ned i saken).

– Vi er ikke fornøyd med dette i det hele tatt, sier leder av ordensavdelingen ved Tønsberg politistasjon, Frank Gran.

Startet før jul

Han forteller at russetrøbbelet startet allerede før jul med voldshendelser og høy russemusikk, men at det har tiltatt den siste tiden samtidig som at de ulike russebussene har lansert sine endelige konsepter etter å ha gått under dekknavn i flere måneder.

Det toppet seg tirsdag denne uka da brannalarmene ved Greveskogen og Nøtterøy videregående skole ble utløst med ti minutters mellomrom for å gi russen det politiet beskriver som «15 minutes of fame».

LES OGSÅ: Nødetatene rykket ut på det som viste seg å ikke være en brann likevel

– Det er ingen tvil om at dette var en koordinert aksjon. Alarmene ble utløst akkurat da bussene rullet inn ved skolen, sier Gran.

 

– Ikke bøll med brannalarmen

Han har ikke sansen for måten det ble gjort på.

– Dette er å leke med resten av samfunnets beredskap. Tenkte de på hva som kunne ha skjedd om det inntraff en alvorlig ulykke et annet sted samtidig? spør Gran.

Også brannvesenet reagerte, slik du kan se i Facebook-meldingen under:

Plukket opp mindreårige

Men de falske brannalarmene er ikke de eneste hendelsene som får politiet til å reagere. Tidligere denne uka ble politiet gjort oppmerksom på en russebuss i Tønsberg som plukket opp mindreårige jenter og skal ha tilbudt og gitt dem alkohol.

– Dette er noe vi ser på med bekymring. Vi har en utfordring med at spesielt yngre jenter blir tatt med på busser etter forskjellige kriterier, mens russ blir stående igjen og ikke får være med. Russetiden er for russ – ikke for dem som er yngre eller eldre, sier Gran, som oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine og ikke minst snakke sammen seg imellom.

LES OGSÅ: Politiet advarer: Dette må alle russeforeldre passe på

Nye sjåfører

En annen utfordring i år er at det er flere nye russebussjåfører, og at enkelte av disse ikke ønsker å gi telefonnummeret sitt til politiet.

– Vi hadde god dialog med sjåførene i fjor. Om vi fikk støyklager, kunne vi varsle dem slik at de kunne kjøre et annet sted. Det ser dessverre ut til å bli en større utfordring i år, sier Gran, som minner om at det er rulleforbud i deler av Tønsberg der det han beskriver som «rullende diskoteker» ikke er tillatt.

 

Han varsler dessuten stort fokus på trafikksikkerhet.

– Vi vil påse at det ikke er for mange om bord og at de sitter i godkjente sitteanordninger.

LES OGSÅ: – Mange tror barna deres aldri gjør noe galt (+)

I forkant av årets russetid har politiet hatt samtaler med årets russekull.

– Vi har lovet dem ikke å være forutinntatt. Hvert russekull har krav på respekt og å bli sett på med nye øyne. Så det er litt trist om de går i de samme fellene som tidligere kull har gjort, sier Gran.

Russepresidenten: – Uakseptabelt

Russepresident Emma Davidsen i russens hovedstyre i Vestfold forteller at de har tatt politiets tilbakemeldinger på alvor. I etterkant av brannalarm-episodene har de blant annet tatt kontakt både med de det gjelder direkte og russestyrene ved de ulike skolene.

– Vi har sagt klart ifra at slik oppførsel er uakseptabel. Tilbakemeldingene er at det ikke skal gjenta seg, sier Davidsen.

Også rullingen med mindreårige har blitt et tema.

– Dette har vi gått flere runder på. Det er ikke slik vi i hovedstyret ønsker det, sier hun.

Selv om det kun er et fåtall av russen som har stått bak de uheldige episodene, innrømmer russepresidenten at det har blitt en krevende start på russetiden.

– Det har blitt en mer turbulent start enn vi hadde forventet. Nå jobber vi for å redde oss inn slik at politiet etter hvert kanskje blir litt imponerte over årets kull, sier Davidsen.

 

Kommentarer til denne saken