Ingen sympati med ruset russ

DET KOMMER MER: Tro ikke at dette er den siste festen i hele livet.

DET KOMMER MER: Tro ikke at dette er den siste festen i hele livet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Som leder i Vestfold Lektorlag gir undertegnede full støtte til Leder Rita Helgesen i Norsk Lektorlag, som har liten sympati med de elevene som mener fraværsgrensen skaper problemer i russetiden. Er man myndig, bør man forvente en mer voksen holdning til dette.

DEL

Meninger 

Det var på VG-nett, søndag at følgende sto å lese: «Fraværsgrensen gjør at mange velger å komme på skolen i svært beruset tilstand istedenfor å sove før de drar. Dette gjør at de får null utbytte av undervisningen», sier pressesjef i russens hovedstyre Aslak Jølstad.

Jan Fredrik Vogt

Jan Fredrik Vogt

Merkelig skyldfordeling

Det er underlig å gi fraværsgrensen skylden for å komme beruset på skolen. Det blir som å si til en arbeidsgiver at grunnen til å komme full på jobb, er at arbeidsdagen starter for tidlig. Det blir et hardt møte med den virkelige verden dersom dette er holdningen man utviser. Det er faktisk mulig å drikke litt mindre, slik at man kan komme på skole i edru tilstand.

Russ og russetid er en diskusjon som kommer hvert år. Personlig mener jeg det kan være greit med en feiring, men her som ellers i livet, er det alt med måte. Omfanget og holdninger til skole begynner å bli en utfordring. Man går ikke på videregående skole for å bli russ, men man blir russ fordi man fullfører videregående skole.

LES OGSÅ:  I natt fikk russen skryt

Foreldrene bør tidlig på banen

Det er viktig at foreldre tar debatten om russetid allerede når barna begynner på videregående skole. Man ser nå at russetid og planlegging av denne, begynner allerede i førsteklasse på vgs. Foreldre bør ta debatten med sine barn, og ta stilling til om det er riktige prioriteringer for deres unge håpefulle.

LES OGSÅ:  Jentene på denne russebussen er lei av negative saker om russen, og arrangerte en helt spesiell rulletur

Faktisk finnes det eksempler på at elever allerede i annenklasse er på sin første «kleskolleksjon» og er «ute og ruller».  I tillegg jobber de mye for å tjene penger nok til å være på van eller buss, noe som belaster både elever (og foreldres) økonomi, i tillegg til å ta fokus fra læring og lekser.

Fordi jeg fortjener det?

Det synes som «fordi jeg fortjener det», har blitt mer en leveregel, enn reklameslogan fra L'Oreal. Både ungdom og en del foreldre tenker at russetid er noe som er fortjent. Det å risikere karakter for å feste for mye, er det da også fortjent?

LES OGSÅ (+): Rektor ga russen følgende valg: Rølpete russefest i Stavanger, eller tur til Paris

Det er likevel viktig å fremheve at mange av russen også viser gode sider, og man skal ikke bare svartmale og generalisere. Blant annet er det flott med innsamling til kreftsaken, revyer hvor man byr på seg selv, og i år fikk de skryt for bra oppførsel på landstreff i Stavanger. På TV2 så vi også nylig oppslag om russ som tok med seg eldre på «rulling» som besøksvenner, det er jo flott. I det hele tatt er det også mye flott ungdom i Norge og Vestfold.

LES OGSÅ:  Bedre med russetid i lykkerus enn eksamen i bakrus

I motsetning til det mange russ tror, er ikke dette den siste markeringen og den siste festen her i livet. Jeg vil avslutte med oppfordring til russen både i år og kommende russ: Slapp av, livet har mye å by på av både festligheter og moro i fremtiden, så ikke fest som det var siste gang i livet, slik at man ødelegger muligheter og karriere på grunn russetiden.

Jan Fredrik Vogt

Artikkeltags