(Fredrikstad Blad) Russetiden skulle være fest og moro. De skulle få flere nye venner, være sosiale og feire 13 års skolegang. Nå sitter de igjen tomme og skuffet. Russetiden ble ikke slik de hadde håpet.

Fredriksstad Blad møter to jenter fra Fredrikstad en uke etter 17. mai, som ønsker å fortelle om hvordan de hadde det i russetiden – hvis de får være anonyme.

– Hvorfor vil dere ikke stå frem med navn?

– Det er for risikabelt. Vi er redde for å bli hengt ut og hatet, sier en av dem. Vi velger å kalle dem Fride og Lene.

Var ikke populær nok

Allerede noen måneder før russetiden startet hadde jentene en liten klump i magen. De gruet seg litt, men hadde også store forventninger.

– Utestengingen startet så fort alle tok på seg russebuksene og gikk inn i rollene sine, sier Fride. Hun bestemte seg tidlig for å ikke være med på buss, men var med i en vandregruppe på ti jenter sammen med venninnen Lene.

For å være med å rulle med noen av russebussene i Fredrikstad måtte de blant annet sende bilde av seg selv på forhånd, og legge ved Instagram-profilen sin slik at bussgruppene kunne sjekke hvor mange følgere de hadde og ta en vurdering på utseendet deres.

– Vi fikk mange avslag. Det gjorde vondt. Jeg sitter igjen og føler at jeg ikke er pen eller kul nok, sier Fride.

– Jeg skjønner at bussene ikke kan si ja til alle, men utseende og popularitet burde ikke være relevant, legger Lene til.

Voksne med på mobbingen

De så også med egne øyne en jente som ble kastet ut av en buss på rulling fordi hun var overvektig.

– Det er rett og slett ikke greit!, sier Fride og forteller at hun flere ganger følte seg litt hjelpeløs da det ikke var noen voksenpersoner i bildet som kunne ta ansvar.

– Flere voksenpersonene var med på foreldrerulling og noen drakk seg drita med barna sine, barna som er med å utestenge andre. De voksne jeg snakket med som hadde barn på buss snakket med stolthet i blikket. Det virket liksom som om de var stolte over at barna var en av de «kule». Det er rett og slett vanskelig...

– Hvordan skal det bli bedre, hvis ingen stopper dette?, fortsetter hun.

Ble lurt

Det er også en episode som har satt seg litt ekstra. Natt til 17. mai fikk de «ja» til å rulle med en lokal russebuss fra Fredrikstad, og fikk beskjed om å møte opp på en bensinstasjon i Moss.

– Vi gledet oss veldig til en skikkelig avslutning. Vi ble kjørt til Moss og ventet i tre timer. Men det kom aldri noe buss. Etter hvert fikk vi en melding der det sto at det bare var kødd.

– Hva følte dere da?

– Skuffelse. Det er vanskelig å skjønne at noen kan gjøre noe slikt og ikke få dårlig samvittighet.

Satt hjemme og skrollet

Russegrupper hadde kontoret på Instagram hvor de delte mye innhold. Det samme gjorde enkeltpersoner på private Snapchat-historier.

I Fredrikstad er det ikke noe sted å henge. Det finnes ingen utesteder for unge voksne under 20 årunntatt Dragen. Fikk man ikke være med på rulling ble derfor kveldene korte for mange.

– Vi hadde noen hjemmefester, men det ble liksom ikke det samme. Vi satt flere kvelder hjemme og skrollet på mobilen og så hvor gøy andre hadde det. Flere var ute hele natten. Og gjorde helt syke ting.

LES OGSÅ: Rektors sterke melding til elevene: – Ikke kjøp denne dritten. Jeg ber dere, ha respekt for deres eget liv og helse.

Drakk ikke nok

Dette med å være «gæren» og drikke seg under bordet var en viktig faktor i russetiden. Det har gjort at Lene har følt seg mye utenfor.

– Jeg er ikke så glad i alkohol. Før russetiden drakk jeg veldig lite. Jeg følte på en veldig stort press på å drikke mer enn jeg ønsket. Hvis ikke var jeg for kjedelig, sier hun.

Og det fikk hun bekreftet. For etter å ha blitt invitert på noen fester, stoppet invitasjonene å komme. Det samme gjorde det for en annen i gjengen. Fride som drakk mer ble fortsatt invitert.

Flere i vandregruppen til jentene pakket sammen russedressen lenge før 17. mai.

– De ønsket å distansere seg fra det hele. Det var lettest, forklarer Fride.

– Avskaff bussene

– Hva tenker dere må skje for at russetiden skal bli bedre?

– Først og fremst avskaffe russebussene. Det har gått helt over styr, og fører ikke til noe godt. De på bussene blir tvunget til å stenge folk ute siden det ikke er plass nok til alle på rulling, og selv de på bussene føler nok press på å «levere» som forventet, sier Fride.

– Hva mener du med «levere»?

– Blant annet drikke nok, være tynn, kul og by på seg selv.

– Over en måned med festing er heller ikke nødvendig. Det hadde holdt å feire russetiden en uke eller to, sier hun.

– Og kanskje det viktigste av alt: en felles møteplass!

Derfor deler de

For da jentene var på landstreffet på Fredriksten i Halden følte de før først gang på samholdet mellom russen.

– Alle hang sammen uavhengig om man var bussruss eller vandreruss. Det var utrolig gøy, og det beste minnet jeg tar med meg fra russetiden, forteller Fride.

– Hvorfor ønsker dere å dele alt dette?

– For at russen etter oss skal få det bedre. Vi snakker på vegne av veldig mange russ i Fredrikstad.