Russlands president Vladimir Putin sier han har igangsatt en militær operasjon i Øst-Ukraina. Han truer andre land til å holde seg unna. Presidenten sier at han har gitt ordre til militæroperasjonen som et svar på trusler fra Ukraina.

Russiske medier melder at russiske styrker har gått i land i Odesa, og flere medier melder om kraftige eksplosjoner i Kyiv, Kharkiv og flere andre ukrainske byer.

Fordømmer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina.

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sier han videre.

Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

Bekrefter

I New York bekreftet FN-ambassadør Vassilij Nebenzia at en militæroperasjon er i gang. Han sier Russland er ute etter «juntaen» som styrer i Kyiv.

– Vi er ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men juntaen som har makten i Kyiv, sa FN-ambassadøren i et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld New York-tid.

Ambassadøren uttalte seg etter at president Vladimir Putin tidlig torsdag morgen kunngjorde at Russland ville innlede en militæroperasjon mot Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at de skyter mot militære mål med presisjonsvåpen.