Gå til sidens hovedinnhold

Streik gir gigantsmell for Ryanair

Artikkelen er over 2 år gammel

Ryanair må nedjustere forventet resultat for året tilsvarende rundt 1,425 milliarder kroner som følge av streiker. Selskapet raser på børsen.

(Vestviken 24)

(NETTAVISEN) Ryanair må kutte resultatanslaget for inneværende år med 150 millioner euro, tilsvarende 1,425 milliarder kroner, primært som følge av streikeproblemer.

Aksjemarkedet tas på sengen av nyheten og aksjen til selskapet er ned åtte prosent ved åpning til sitt laveste nivå på to år.

Fire grunner

I en børsmelding trekker lavprisselskapet trekker frem fire grunner til smellen. 

Den første er lavere trafikk og billettinntekter i september, som følge av to dager med streik hos kabinansatte og piloter i Tyskland, Nederland, Spania, Portugal og Spania.

LES OGSÅ: Nå kan du fly hit fra Torp

Dernest opplever selskapet lavere bookinger i tiden fremover. Ifølge selskapet skyldes dette at kundene frykter flere streiker, og kvier seg dermed for å kjøpe billetter hos Ryanair. 

På toppen av dette kommer kostnader knyttet til erstatning og hjelp til kunder som er rammet av streikene.

Den fjerde grunnen til nedturen, og den eneste ikke relatert til streikene, er høyere oljepris, som påvirker den delen av drivstoffprisene til Ryanair som ikke er sikret gjennom hedging. Dette gjelder imidlertid kun ti prosent av drivstoffet til selskapet.

Oljeprisen har steget til 83 dollar fatet mandag, det høyeste på fire år.

Les også

Torp på full fart mot «topp 5-klubben»

 

Fullført mesteparten

Selskapet anslår nå at resultat for året blir på 1,10 til 1,20 milliarder euro, eller 10,5 til 11,4 milliarder kroner.

– Selv om vi har håndtert fem streiker fra 25 prosent av våre irske piloter i sommer, har to koordinerte streiker fra kabinansatte og piloter i fem EU-land påvirket passasjertallene, bookinger, yield og billettpriser i tredje kvartal (oktober til desember i Ryanairs forskjøvede regnskapsår, red.anm.), sier Ryanair-sjef Michael O'Leary i en melding.

– Selv om vi beklager disse forstyrrelsene, har vi gjennomført 90 prosent av avgangene våre på begge streikedagene, sier O'Leary videre.

LES OGSÅ: Vestfold-politikerne slår ring om Torp

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.