Aldri har det vært ryddigere på norske loft og i norske kjellere, og tusenvis av hus og leiligheter skinner sterkere enn da de var nye. Og årsaken er pandemien som med ødeleggende kraft feier over verden.

Nordmenn har allerede i mange år vært regjerende verdensmestere oppussing. Mye tyder på at vi vil beholde den plasseringen. Mange av oss har nemlig ufrivillig fått ganske mye mer fritid enn vi har ønsket oss, og alle har uansett måttet holde seg mer hjemme enn planlagt. Da har det jo vært nødvendig å ha noe å gjøre, og det er tross alt bedre å male veggen ennå gå på den. Det eneste problemet har vært hjemmeværende unger som har og holdt leven rundt malingspann og pussemaskiner, men det løser seg jo nå.

LES OGSÅ: Det var en hyggelig nabo som til slutt sa noen velmenende ord om at det ikke var nødvendig å ta vare på skvallerkål i staudebedet

Så selv om store deler av næringslivet er slått ut, eller sterkt plaget av krisen, er det full fart i byggevarehusene – og ved gjenvinningsstasjonene. Såpass full fart har det vært enkelte steder, at jeg lurer på om beskjeden fra helseminister Bent Høie og «fung. ass» Espen Rostrup Nakstad om ikke å senke skuldrene ennå, ikke har gått helt hjem.

Det er kanskje ikke så rart at vi nordmenn er opptatt av å stelle med boligene våre. Ifølge folk som har greie på slikt, er vi blant de nasjonene der befolkningen i størst grad eier sine boliger. Det gjelder nemlig 60 prosent av oss.

Dessuten er det god grunn til å ta vare på verdiene, for de er store. Den norske boligmassen skal være verdt ca. åtte tusen milliarder kroner, og det er bare et par milliarder mindre enn det vi kaller oljefondet. Derfor bruker vi årlig i overkant av 90 milliarder kroner på oppussing og oppgradering.

Og om aktiviteten er høy nå, skal jeg vedde på at det kommer til å ta aldeles av om noen uker – for da er det sommerferie. Og den millionen nordmenn som hadde planer om å dra utenlands for å legge igjen mer enn 70 milliarder kroner på spanske, italienske og franske restauranter og hoteller og i flyselskaper, må holde seg hjemme. Her skal handymen av begge kjønn – med uvanlig rene hender – handle adskillige meter med terrassebord og tusenvis av liter maling.

LES OGSÅ: I 2020 reiser vi hjem. Vi besøker dette vakre landet alle snakker om.

Det ser ut til at mange av de pengene kommer norsk reiselivsnæring til gode, Etterspørselen etter hytter, hotellrom, bobiler og båter har allerede steget mot uante høyder.

Og selv om det kan bli fullt enkelte steder, bør det jo være litt plass til de av oss som hadde flybilletter og hotellreservasjoner og store planer, men som nå ikke helt vet hva vi skal gjøre – annet enn å vente på penger fra fly- og forsikringsselskaper. For det kommer jo ingen utlendinger, ikke engang svensker. Så får vi som ikke har fått somlet oss til å leie hytte, båt eller bobil, brette opp ermene og fortsette oppussingen.

Eller rett og slett feriere med hjemmet som utgangspunkt. Det er jo ikke akkurat synd på oss som denne gangen er henvist til vestfoldske svaberg og strender.