40.000 norske barn får ikke se pappa i løpet av en måned. Mange mødre saboterer samværet.

BARNA LIDER: Camilla Fossum Pettersen er bekymret for fedrene som nektes samvær, og barna deres. Denne uken lanseres boka hennes.

BARNA LIDER: Camilla Fossum Pettersen er bekymret for fedrene som nektes samvær, og barna deres. Denne uken lanseres boka hennes. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med ni historier om samværssabotasje håper Camilla Fossum Pettersen å øke bevisstheten om at barn trenger begge foreldrene, også etter samlivsbrudd.

DEL

Hun har sett det på nært hold selv: Hvordan et samlivsbrudd kan få fram det verste i folk, og hvordan barna kan brukes for å ramme den andre. I boka «Samværssabotasje» som lanseres på Aschehoug denne uken, forteller Camilla Fossum Pettersen fra Horten ni ulike historier om samvær med barn som blir forhindret eller sabotert.

Boka har fått støtte fra Fritt ord.

Mor hindrer

– I Norge er det 40.000 barn som ikke ser faren sin i løpet av en måned. 35 prosent av dem ser ikke faren sin fordi mor ikke vil det, sier Pettersen.

Disse tallene er hentet fra SSB. Hun mener dette er et omfattende samfunnsproblem.

– Det er dokumentert at god kontakt med begge foreldre gir bedre psykisk helse for barnet. Barnet lider hvis en forelder hindrer samværet, sier hun.

LES OGSÅ: Kysttorsken er utrydningstruet, men bare i Ytre Oslofjord

Kastet seg ut i det

Fossum Pettersen er biolog og har skrevet en bok tidligere om tap av tropiske økosystemer.

– Jeg har kastet meg inn i dette, men jeg har forsøkt å ta med meg tankegangen fra min daglige jobb som biolog. Jeg forsøker er å se ting på tvers og samle trådene.

Det betyr at hun har lest forskningsrapporter og snakket med fagpersoner, dommere, sakkyndige og politikere og folk som jobber i systemet. Hun har også vært inne på ulike grupper for fedre i sosiale medier. Historiene hun formidler er godt dokumentert.

– Jeg formidler historiene til seks fedre, en farmor, en gutt og samboeren til en far. I arbeidet med boka har jeg kommet borti flere eksempler på fedre som har blitt uriktig beskyldt for de verst tenkelige ting, som vold, overgrep og incest. Men jeg har også sett på det jeg kaller hverdagsgalskapen. Det handler om hvordan foreldre trenerer samvær i hverdagssituasjoner, slik som å holde igjen passet til barna eller lage stort oppstyr hvis barna har glemt noe hos den andre forelderen.

Pettersen har lest det hun kaller små drypp om disse problemstillingene i media tidligere, men mener at dette temaet ikke er godt nok debattert.

– Dette handler om hvordan vi ser på far i forhold til mor. For mange henger det fortsatt igjen en forestilling om at mor er litt bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Nå er det blitt mye enklere å skille seg

Mister alt

Hun sier mange fedre opplever at de ikke har noen å henvende seg til hvis mor bestemmer seg for å hindre kontakten med barna.

–  Enkelte fedre mister alle rammer i livet sitt i forbindelse med et samlivsbrudd. For mange er det veldig dramatisk, sier hun.

LES OGSÅ: Barnevernet opplever seg ikke hørt av politiet

Artikkeltags