Gå til sidens hovedinnhold

Denne søppelkassa vil gjøre hverdagen til flaskesamlerne enklere

Artikkelen er over 2 år gammel

De nye avfallsstasjonene inneholder en panteløsning, og skal forhåpentligvis sørge for at kommunen får bukt med søppelproblemet i sentrum.

(Sandefjords Blad)

Selv om det står 34 søppelkasser rundt omkring på Torvet i Sandefjord, flyter det stadig over med matrester og annet graps. Kommunalteknisk sjef Arne Johnsen tror flaskepanterne står bak noe av det.

– De som panter flasker som jobb eller hobby, vil ofte lete etter flaskene på bunnen av søppelkassa, og da drar de med seg masse søppel ut. Det er nemlig ikke alle som er like flinke til å legge søppelet tilbake, sier Johnsen.

Med hodet i søppelkassa

7. mai vedtok formannskapet at kommunen skulle prøve ut en smartpant-løsning i det offentlige byrom. Forslaget ble fremmet av ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), og ble enstemmig vedtatt.

Smartpant-kassene er en kombinert søppelkasse og panteautomat, hvor de som vil hente ut plastflasker, enkelt kan finne de, uten å stikke hodet ned i søppelkassa.

– Tanken er at de som plukker flasker ikke skal begynne å grave i søppelet, sier Johnsen.

Kommunen har kjøpt inn fire av denne typen, hvor hver av kassene koster 10.000 kroner.

LES OGSÅ: – Dette er søppelkassens svar på Tesla (+)

Prøveprosjekt

To av smartpant-kassene har allerede fått plass på Torvet, og kommunen skal se om de gir resultater i en tid framover.

– Det koker ned til at folk må kaste panteflaskene sine der. Disse søppelkassene koster litt, så vi kjøper ikke en hel haug uten å vite at de funker, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Kaffegigant åpner stor avdeling i Sandefjord: – Vil trenge 10–15 ansatte (+)

Tom Erik Roggert, fagarbeider i kommunens parkvesen, forteller at det er cirka tre personer som kommer hver natt for å lete etter søppel. Han er usikker på om de nye søppelkassene kommer til å hjelpe mot søppelproblemet.

– Jeg er litt skeptisk, fordi de er åpne i begge ender. De største rotekoppene er nemlig fuglene, og de har mulighet til å komme seg inn i denne typen søppelkasse, sier Roggert.

Han tror Bigbelly-søppelkassene som kom på plass sommeren 2017, er veien å gå. Denne avfallsbeholderen komprimerer avfallet med 700 kilo, og kan håndtere seks til åtte ganger mer avfall enn vanlige søppelkasser.

– Den er helt tett, så verken fugler eller rotter rommer seg inn, sier fagarbeideren.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.