Se Linn Solems farlige stunts

JAKTER DRØMMEN: Linn Solem (20) fra Vestfold følger hjertet og jakter på drømmen om å bli skuespiller, nå også stuntkvinne i USA. Hun har drevet med teater siden hun var fem år gammel.

JAKTER DRØMMEN: Linn Solem (20) fra Vestfold følger hjertet og jakter på drømmen om å bli skuespiller, nå også stuntkvinne i USA. Hun har drevet med teater siden hun var fem år gammel. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Linn Solem (20) satser på karriere som stuntkvinne og skuespiller i USA.

DEL

Dramalinje på Greveskogen, to år ved The American Academy of Dramatic arts og stuntskole i USA er gjennomført. Nå jakter Linn Solem (20) drømmejobben.

Hun har stått i brennende klær, hoppet baklengs fra store høyder, gjort slåss-scener og tatt salto i wire. Herfra satser Linn Solem (20) med dobbel saltomortale på jobb som stuntkvinne i USA.

– Jeg har ingen plan B. Hvis du har en plan B, er ikke plan A god nok. Jeg går ikke rundt og uroer meg, sier 20-åringen som nå tilbringer dagene med å presentere seg for flere stuntkoordinatorer hver dag, gå på auditions i New York og trene.

For den 55 kilo lette kroppen 165 centimeter over bakken må være klar med en gang muligheten dukker opp. De mange slåss-scenene i stunt-markedet oppmuntrer henne til å trene boksing eller andre former for kampsport daglig, i tillegg til turn og fitness.

Fra Greveskogen til stuntskole i Canada

Solem forteller at man må jobbe hardt for hver eneste jobb, og man har sjelden et oppdrag som varer over lengre tid. I tillegg er størstedelen av stuntjobbene for menn.

– Jeg har litt lyst til å spesialisere meg på jetski, forteller Solem.

Parkour har hun også lyst til å lære seg, men tvinger seg til å konsentrere seg om én ting av gangen.

Solem er fra Sandefjord, men valgte å søke seg til Greveskogen videregående skole. Det var dramalinja som trakk i henne og Solem fikk plassen. Da hun hadde fylt 18 år og fem måneder av videregående gjensto, fikk hun vite at hun hadde kommet inn ved The American Academy of Dramatic arts i New York. I april i år var hun ferdig, og toppet utdanningen med en intensiv måned ved International stunt school i Washington.

– Vi hadde kun to dager fri og trente fra morgen til kveld de andre dagene, forteller Solem.

HER KAN DU SE VIDEO AV LINNS STUNTS!

På skolen skal det ha vært 6–7 jenter av totalt 48 deltakere fra store deler av verden. Etterpå har hun blant annet vært på prøver hos selskapet Mirage Entertainment, Marvel Universe Live, samt Universal Studios, som alle leverer live stuntshow i større arenaer.

Tar risikoen

20-åringen er fullt klar over risikoene i yrket.

– Vi blir hyret fordi vi har «skills, eller fordi det er for farlig for skuespillerne. Hvis skuespillerne skader seg, settes millionproduksjonen på vent. Det er ikke så farlig med oss, sier hun.

Hun forteller at i sommer gikk to personer bort under stunts til to ulike filminnspillinger. I det ene tilfellet skulle det gjøres et fall, men stuntmannen bommet på den myke bagen nedenfor. En kvinne spilte inn en stuntscene på motorsykkel, kolliderte og omkom. Solem kjente ingen av dem.

– Det er kanskje litt kontroversielt, men det er jo en jobb. Jeg må bare trene hardt og gjøre mitt beste. Hvis man liker det man gjør hver dag, er man villig til å jobbe hardt. Da skjønner jeg ikke hvordan det ikke kan gå, selv om det kan høres naivt ut. Fremtiden vil vise om det går bra. Jeg er ikke så veldig bekymret, sier Solem.

LES OGSÅ: Skuespiller Iselin Saga briljerer i rollen som statistansvarlig (+)

Kan åpne seg muligheter i Kina

– Det planlegges flere fornøyelsesparker i Kina innen 2019, der de vil satse mer på live stuntshow framfor karuseller og dyr. Derfor er det et godt marked i Kina nå. Får jeg ikke den jobben, kommer jeg til å flytte til LA på nyåret, forteller Solem.

I sommer snuste hun nemlig rundt i byen med de bratte gatene og konkluderte med at markedet for stuntfolk er større i Los Angeles, den amerikanske filmindustriens sentrum, enn i New York der hun nå bor.

– Det gjelder å finne en balanse mellom å være håpefull og drømme, og realistisk ved å finne ut hva man må gjøre for å få det til, sier Solem.

LES OGSÅ: Linn Therese (19) starter eget filmselskap i New York (+)

Artikkeltags