Tina gikk ned 50 kilo på 10 måneder - helt naturlig

LYKKELIG: I motsetning til før, føler holmestrandingen Tina Bullen Jensen (42) seg i dag glad tvers igjennom.

LYKKELIG: I motsetning til før, føler holmestrandingen Tina Bullen Jensen (42) seg i dag glad tvers igjennom. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tina Bullen Jensen og kompetansesenteret e2 Helse er klare på nøkkeloppskriften til varig vektreduksjon.

DEL

HOLMESTRAND/SANDEFJORD: – Jeg var ekstremt stor og har prøvd alt mulig de siste 25 årene. Men jeg gikk bare opp og opp i vekt, forteller Tina Bullen Jensen (42) fra Holmestrand.

Smertefullt

Hverdagen besto i junkfood og lite aktivitet. Å gå opp en trapp var slitsomt. Å gå til butikken 300 meter fra hjemmet var for langt for Tinas kropp. Ryggen verket og blodtrykket var skyhøyt. Så høyt at medisiner var nødvendig. Hele tiden visste hun at maten hun spiste på kveldene var helt feil for kroppen.

«For et år siden var jeg sliten, lei og trist. Jeg hadde gitt opp alt som hadde med vektreduksjon å gjøre og hadde endelig fått dato for operasjon. Allikevel valgte jeg å takke ja til tilbudet om et prøveprosjekt ved E2 Helse, et opplegg som kombinerer mental trening/terapi med Eurodietten fra Fedon Lindberg (...)» skrev Jensen på sin Facebook-side 30 desember i fjor.

LES OGSÅ: Mødre reagerer på babyslanking

Vendepunktet

Dette prosjektet ble vendepunktet etter å ha slitt med overvekt mer enn halve livet sitt. Tina startet opp i januar 2014. På ti måneder kvittet hun seg med 50 kilo av kroppen sin. Siden den gangen har hun byttet ut det meste av garderoben flere ganger.

– Det er en lykkerus, rett og slett, det å se at en går ned og ned og får bedre helse. Det er en konstant lykkerus og det nye «dopet» i stedet for mat. I tillegg gir det en mestringsfølelse over livet, forklarer Jensen.

Nå spiser hun mer enn noen gang, men maten på asjetten er annerledes enn før. To til tre ganger i uka trener hun på helstestudio, og de gamle klærne er ute av huset.

– De kunne jeg ikke tillate meg å ha i skapet. I stedet har jeg klær som er litt små, slik at jeg må sette meg nye mål. Det er slike små psykiske ting man gjør hele tida, sier Jensen, som ønsker å holde vekten sin for seg selv.

LES OGSÅ: For en forvandling

Nøkkelen til suksess

42-åringen er klar på hva som skulle til for at hun endelig lyktes i å endre livsstil.

– Jeg trengte bare å få et annet syn på ting. Det skjer en bevisstgjøring i samtaleterapien. En spiser ofte for å skjule følelser. Det blir en slags beskyttelse. Det er i hodet det må endres, forklarer hun.

Jensen tror alle kan klare det dersom man får litt hjelp til å komme videre mentalt, slik hun får hos e2 Helse. Senteret bistår fastleger med hjelp knyttet til overvektige pasienter.

– Vektreduksjon er et mål i seg selv, men det er en konsekvens av at de klarer å bryte ut og danne et nytt tankemønster. Dette ligger til grunn for varig endring. De psykiske bivirkningene ved overvekt er ofte det som forringer livskvaliteten mest, sier lege Andreas Bjørang ved e2 Helse i Sandefjord.

LES OGSÅ: Rita ble 55 kg lettere på ett år

Han forteller at pasientene ofte ikke forstår hvilke mekanismer som slår inn når de overspiser. Derfor kartlegger han hver enkelt for å finne de underliggende årsakene. Pasientene får hjelp til å bygge opp et nytt mønster, kombinert med veiledning for kosthold, mental- og fysisk trening.

Allerede før kiloene begynte å renne av, kom Tinas selvtillit.

– En kan ikke la fortida bestemme hvordan en skal ha det. Før var jeg alltid blid, men det var mest på utsida. Nå er jeg glad tvers igjennom. Det er ekte, sier Jensen.

For 2015 håper hun på å komme seg i jobb igjen. Jensen er utdannet førskolelærer.

Artikkeltags