(Sandefjords Blad)

– Vi fikk tilbakemeldinger om at mange savnet julemarkedet julen 2016. Derfor har vi bestemt oss for å gjenopprette det i god, gammel tradisjon, forteller Elisabeth Teien og Beate Ringdal.

Julemarkedet så dagens lys allerede i 2003, etter et initiativ fra Edgar Ludl. Da het det «Det kulturelle julemarkedet», med, som navnet tilsier, kulturelle innslag.

Navnet ble etter hvert endret til Sandefjord julemarked, der alle aktørene jobbet på frivillig basis.

Nye koster på plass

Foran julen 2016 ønsket det gamle styret å få avløsning etter mange års innsats. Det skjedde ikke. Dermed ble det ett års pause.

Nå er nye koster på plass i styret, og julemarkedet 2017 blir en realitet.

– Julemarkedet vil gjenoppta den gamle tradisjonen, og videreføre det i samme form, sier Elisabeth Teien.

Sammen med Helene Pedersen og Inger-Anne Hem-Andersen (begge styremedlemmer), og Geir Ellefsen (styreleder) utgjør de det nye styret i Sandefjord julemarked, med Beate Ringdal som prosjektkoordinator.

15 boder på nedre del av Torvet

Det vil bli rundt 15 boder på midtre del av Torvet.

Markedet vil være åpent i helgene før jul, 2.–3. desember, 8.–10. desember og 15.–17. desember. Åpningstid er 13.00-18.00.

– Det blir åpning av julemarkedet lørdag 2. desember, samtidig som den offisielle åpningen av julegatene og julegrana på Torvet skal tennes, forteller Teien.

Alle barn inviteres til Aagaards plass klokka 15.30, der det ryktes at selveste julenissen vil dukke opp. Klokka 16.00 går det fakkeltog fra Aagaards plass til Torvet, ledet an av Sandefjord Brass Symposium og deres heftige juletoner.

Juletreet tennes cirka 16.20, og deretter blir det gang rundt juletreet.

Bondens marked og «Julegaven 2017»

– Vi har et par nyheter i år. Bondens marked er med lørdag under tenninga av julegrana og åpningen av julemarkedet, men kommer bare til å være her lørdag 2. desember. De holder til på øvre del av Torvet, sier Teien.

I tillegg skal Røde Kors ha noe de kaller «Julegaven 2017». De skal sette opp merkelapper på det store juletreet midt på Torvet, der de som ønsker det kan å trekke én av lappene. Her vil det stå navn og alder på et lite barn, og hva det ønsker seg, slik at publikum kan  kjøpe denne gaven – og samtidig gjøre en god gjerning.

Godt belegg i bodene

– Er det mange som ønsker seg boder?

– Det er veldig godt belegg så langt, men vi har fortsatt noen få åpninger igjen, sier Beate Ringdal.

Hun forteller at det vil bli solgt julebakst og julemat, sjokolade, marsipan, bakverk, ost og skinke, kokebøter, gode matoljer, kranser, håndarbeid, julepynt, hudpleieprodukter – og mye mer.

– Det er et veldig variert utvalg for enhver julesmak, sier Geir Ellefsen.

– Vi ønsker å fortsette med et tradisjonelt julemarked i årene framover, ikke bare i år, legger han til.