– Det er en risiko for at ikke alle kommer seg dit de skal i det hele tatt, og det er en risiko for å bli strandet der du er, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til NRK.

Etter brudd i forhandlingene går rundt 900 SAS-piloter i Norge, Danmark og Sverige ut i streik. Streiken vil ramme rundt 250 avganger og 45.000 reisende daglig, ifølge nyhetsbyrået TT.

Iversen sier at man ikke skal ta sorgene på forskudd, men være forberedt på at reiser kan bli kansellert eller bli veldig forsinket.

NRK og E24 har vært på Oslo lufthavn og melder om kaotiske tilstander. Reisende forteller at de ikke har fått informasjon om sine reiser, og at det ikke er noen i SAS-skrankene til å hjelpe dem.

Oslo-reisende hardest rammet

SAS-passasjeren Anne-Martha Sæter og familien med tre sønner hadde kjørt med bil fra Ålesund for å rekke flygningen klokken 16, men fikk beskjed om at flyet var innstilt som følge av streiken.

– Det er stengte skranker og ingen som kan hjelpe oss med ombooking, sier hun til E24.

Har man bestilt en pakkereise, anbefaler forbrukerjuristen å ta direkte kontakt med selskapet man har bestilt hos istedenfor flyselskapet.

– Vi fikk det travelt da streiken var et faktum. Kunder ringer i ett sett og lurer på hvordan de skal forholde seg, sier kundebehandler Ingeborg Steinsland i reisebyrået Berg Hansen til NRK.

Ifølge VGs flyoversikt er 78 SAS-flygninger innstilt mandag, hvorav om lag 30 av dem er fra Oslo lufthavn. Totalt 20 flygninger er foreløpig innstilt tirsdag.

Oslo lufthavn er den flyplassen som er hardest rammet av streiken blant flyplassene i Norge.

– Ikke flyplasskaos

Pressevakt Øystein Løwer i Avinor sier at flytrafikken på Oslo lufthavn går som normalt til tross for streiken.

– Ja, jeg ville ikke si at det er kaos. Det er mange folk her fordi det er mange passasjerer som reiser med andre flyselskap enn SAS også. Det er ikke lengre ventetid enn hva som er vanlig i denne sesongen, sier han til NTB.

Det er SAS som informerer og håndterer sine reisende som nå få innstilt sine flygninger. Løwer sier at SAS står klar idet man kommer inn på Gardermoen for å veilede passasjerer som er rammet av pilotstreiken.