– Gjør’e en gang til’a, Karius

GAP OPP: Karius (Linda Tørklep) og Baktus (Christine Stoesen med rødt hår), går en dramatisk skjebne i møte når tannlegen kommer. 
Riksteatret markerer Thorbjørn Egners 100-årsdag med barneklassikeren. Turnéstart på Nøtterøy i ettermiddag. Foto: Erik Berg

GAP OPP: Karius (Linda Tørklep) og Baktus (Christine Stoesen med rødt hår), går en dramatisk skjebne i møte når tannlegen kommer. Riksteatret markerer Thorbjørn Egners 100-årsdag med barneklassikeren. Turnéstart på Nøtterøy i ettermiddag. Foto: Erik Berg Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

NØTTERØY: De to søthung-rige tanntroll-kjendisene Karius og Baktus har holdt til i munnen til Jens i over 65 år. I ettermiddag har de nypremiere på Nøtterøy.

DEL

I flere generasjoner har de to energiske karene Karius og Baktus plaget stakkars Jens med sine herjinger i tennene hans.

Thorbjørn Egner fikk sitt gjennombrudd med historien om de to tanntrollene i 1946, etter at en skisse til historien ble presentert i Barneboka fra 1940.Siden ble den til hørespill og billedbok, og i 1955 laget Ivo Caprino en dukkefilmversjon. Boken er oversatt, filmen er vist verden rundt, og teaterversjonen er spilt et utall ganger på små og store scener temmelig uavbrutt her til lands.

Når Egners 100-årsdag skal feires over hele landet i år, har Riksteatret valgt å satse på de to sjarmerende plageåndene igjen – i en forestilling tett opp mot den «originale» Karius og Baktus.

Norgesrekord

Turnéstart blir på Nøtterøy kulturhus i ettermiddag.

Rollen som den rødhårede optimisten Baktus har Christine Stoesen, som opprinnelig kommer fra Tønsberg/Tjøme.

Ifølge Riksteateret har Stoesen trolig norgesrekord i antall spilte Egner-forestillinger i sin karriere på Riksteatret, der hun startet som dukkespiller i 1976.

– Jeg har spilt Klatremus, og Tante Sofie en del også. Til sammen blir det over 400 Egner-forestillinger for Riksteatret, forteller Stoesen.

Evig optimist

Hun trives godt i rollen som den evige optimisten Baktus.

– Jeg synes det er morsommere å være glad enn å være sur, humrer Stoesen.

– Han tror jo at hver gang Jens åpner munnen kommer det noe godt. Men det gjør det jo ikke.

Favorittreplikken er «Gjør’e en gang til’a, Karius».

– Dette er en forestilling som er like morsom for voksne som for barn. Det er jo et drama i fire akter med oppturer og nedturer. Både foreldre og besteforeldre har jo vokst opp med disse to, sier Stoesen.

Søstra til sjefen

Christine Stoesen er søstra til en for de fleste mer kjent teaterperson, Riksteatrets sjef Ellen Horn.

Ifølge Stoesen går det helt greit å ha storesøster som sjef.

– Det er jo litt rart å sitte med søstra si i medarbeidersamtaler. Men jeg har jobbet her lengst. Ellen ble ansatt etter meg, humrer Stoesen.

Hun flyttet fra Tjøme som ganske ung. Da foreldrene ble borte, kjøpte søsknene et sted på Veierland, blant annet for å holde på båndene til Vestfold.

Kommer hjem

– Jeg gleder meg til premiere på Nøtterøy. For meg er det som å komme hjem. Litt spesielt er det med dobbel forestilling på premieredagen, men på grunn av stor pågang måtte vi sette opp en ekstra, sier Stoesen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags