– I tråd med utviklingen vi har sett i 2021, forventer vi i år mer sofistikerte, tekniske og målrettede angrep sammenlignet med i fjor. Vi ser at svindlerne i stadig økende grad kombinerer flere verktøy for å gjøre bedrageriet mer troverdig, sier Thorbjørn Busch, sikkerhetsekspert i Telenor.

Spiller på nasjonalfølelsen

I forbindelse med 17. mai tror Busch at svindlerne kan spille på nasjonalfølelsen hos folk.

– Den er veldig sterk og kan derfor utnyttes av svindlerne. I tillegg er mange redde for å stå utenfor, særlig på nasjonaldagen. Dermed er det også et element av frykt i bildet.

Før nasjonaldagen i fjor opplevde flere å bli forsøkt svindlet gjennom falske digitale 17. mai-arrangementer på sosiale medier. Arrangementene var tilsynelatende troverdige.

LES OGSÅ: Ingerid (22) advarer etter at hun selv ble lurt: – Mange bestiller på nett

Vær kritisk

Det kan være vanskelig å se forskjellen på ekte og falske arrangementer. En god huskeregel er derfor å være kritisk til alle nettsteder og applikasjoner som krever at du oppgir personopplysninger, kontoinformasjon og andre sensitive opplysninger, uansett hvem avsenderen utgir seg for å være.

– Blir du mistenksom, må du stoppe, tenke og sjekke. Ta et skritt tilbake og kjenn etter om det spilles på følelser som frykt, glede eller i dette tilfellet, nasjonalfølelse. Gjør et Google-søk med navnet på arrangementet, nettsiden eller appen sammen med ordet «svindel» og se hva som dukker opp. Kanskje har noen varslet om nettopp det arrangementet i et kommentarfelt, sier Busch.

Han mener falske arrangementer er mest utbredt på Facebook, men at de kan finnes på andre sosiale medier og plattformer også. Som Instagram og Snapchat eller e-post, SMS og anrop.

Her er noen forholdsregler du kan ta:

  • Unngå å trykke på lenker til billettkjøp eller påmelding du finner i sosiale medier eller blir tilsendt.
  • Besøk heller arrangørens offisielle nettsider.
  • Aldri opprett en brukerkonto eller legg inn betalingsinformasjon på en tjeneste du ikke vet hva er.
  • Kontroller språket og nettadressen hvis du er inne på en nettside. Ser du rare ord og formuleringer, eller en nettadresse som ikke stemmer (f.eks. «www.telen0r.no»), er dette åpenbare faresignaler.
  • Hvis du oppdager at arrangementet er svindel og penger blir trukket fra kontoen din, må du kontakte banken eller kortutsteder så fort som mulig. Det kan være vanskelig å få tilbake pengene, men du får i hvert fall forhindret fremtidige tap.

LES OGSÅ: Advarer mot falsk e-post fra Helsenorge