Fordi greia er at i dag er vi så opptatt av å følge trender og gjøre alt riktig at vi glemmer våre egne meninger. Denne leveoppskriften gjør det så vanskelig å stå opp for seg selv og sine meninger, være seg selv, vite sin egen personlighet og skjønne hvem man virkelig er innerst inne.

LES OGSÅ: Tønsberg-ungdommen skal svare på hvordan de har det, og én ting gjør Birgitte bekymret: – Det er et alvorlig problem

Det finnes så mange ungdommer som sliter med psykisk helse, og det presset på å være sånn og si sånt gjør det så fryktelig vanskelig å snakke om problemene dine nettopp fordi det er ikke det som forventes av deg og det er ikke meningen å snakke om sånt.

Det trengs at folk aksepterer hvem vi er og våre meninger. Vi trenger flere dager og skoletimer der mennesker forteller at du ikke er alene. Det ligger i oss at vi kan føle oss triste, truet og redde. Så kanskje det gjør oss mer menneskelige?

LES OGSÅ: Ungdomsrådet er kritiske til at helsesykepleiere får mer ansvar: – De har allerede nok å gjøre

Det viktigste med tabubelagte temaer, er å klare å fjerne stigmaet rundt det. Selvskading er et ekte problem, og selvskadere fortjener å bli møtt med forståelse fremfor fordommer. Schizofrenidagene er en flott mulighet til å informere folk om psykisk helse og temaer innenfor dette, som man vanligvis ikke hører om. Foredrag som «Skrift i hud» er med på å skape forståelse rundt selvskading, noe som absolutt er nødvendig. Ikke døm det du ikke forstår, du ser kanskje arrene mine – men ser du meg? (Jeg snakker ikke om personlige opplevelser her.)

LES OGSÅ: Delte ut pris til Maud Angelica for åpenhet rundt selvmord: – Hun er viktig å løfte fram

Vi lever i et samfunn der ikke folk har nok kunnskap om psykisk helse nettopp fordi det har blitt nedprioritert. Og med en gang dette blir tatt opp blir folk med psykiske vansker dømt og personen blir sett på som syk og vi definerer hele personen etter dette. Man kan se på det som at med engang noen ser ett arr på en annen person, tenker de umiddelbart at «å, hun er syk», «hun er skadet i hodet» eller «hjelp, hun trenger sikkert hjelp».

LES OGSÅ: Renate (24) ble mobbet hele grunnskolen: – Frykten sitter fortsatt igjen

‍Ungdomsgenerasjonen i dag har vokst opp med internett og sosiale medier, hvor vi stadig blir minnet på hvordan vi skal se ut for å være «perfekte» og hvor mange likes vi skal ha for å være en av de populære. Dersom du får lite likes på et bilde som du selv syntes var fint, sletter du det med en gang, fordi det ikke var bra nok for alle andre. Meningene til alle andre betyr rett og slett mer enn egne meninger.

LES OGSÅ: Når tanken ikke lenger er fri

Trendy å være deprimert

Idag, på ungdomsskolen, er det en trend å være deprimert, er du ikke deprimert får du ingen oppmerksomhet. Flere og flere begynte å bruke ordet angst uten egentlig helt å vite hva ordet innebar. Visse ungdommer har det jo åpenlyst ikke bra med seg selv, så hvorfor skal de ikke da få hjelp? Det at noen kutter for oppmerksomhet er jo ikke rett, og det viser at det er noe de trenger hjelp med.

LES OGSÅ: Da problemet blant elevene blusset opp igjen, så moren ikke noe annet valg enn å ta datteren ut av skolen: – Jeg føler at hun ikke er trygg der

Poenget mitt er at som voksen kan det være vanskelig å vite akkurat hvorfor vi er sånn vi er, og hvorfor vi gjør som vi gjør. Men det som er viktig å huske på er at hvis en ungdom trenger hjelp, så er det viktig å hjelpe uansett grunn.

LES OGSÅ: SV krever satsing på psykisk helse og tiltak mot selvmord

Vi som ungdommer er annerledes enn de som var ungdommer i generasjonen før oss. Nå finnes det tusen andre grunner til at ungdom ikke har det bra, og en stor grunn er sosiale medier. For å kunne minske antallet av barn og unge som har selvmordstanker, må samfunnet være villig til å gi den hjelpen folk trenger uansett hvor krevende det er, for det å snu ryggen til noen som sliter kan ødelegge resten av livet til denne personen.