Gå til sidens hovedinnhold

Seier for hvilket demokrati?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere politiker og utvalgsrepresentant i Tjøme kommune, Anne Mitsem Borgersen, er blitt intervjuet av Tønsbergs Blad om sitt syn på dommen i Horten Tingrett. Kort og fyndig sier hun at det dette er «En seier for demokratiet». Med tanke på det omfattende snuskeriet i hele Tjømes kommuneforvaltning, var dette et merkelig svar. Den demokratiske styringen av kommunen sto jo faktisk politikerne for, som i sin funksjon har vært medansvarlige for at korrupsjonselementer har kunnet blomstre.

I likhet med andre aktører i forvaltningen gjorde heller ikke det politiske demokratiet i Tjøme kommune jobben sin. Hvilket demokrati er det da, som ifølge Mitsem Borgersen, har seiret? I alle fall ikke det representative, nemlig kommunens valgte politikere. At det omsider kom en dom i saken skyldtes først og fremst engasjerte innbyggere som visste og kunne dokumentere hva som foregikk i den kommunale forvaltningen og politiske styringen. Man kan kanskje kalle det et direkte demokrati, men de fikk ingen støtte av de valgte politikerne, snarere tvert imot.

Om vi skal snakke om seier i denne betente saken så er det bare en delseier for de engasjerte innbyggerne. De valgte politikerne og den administrative ledelsen har ingen ting å hente her. De har i alle år sviktet sitt lovpålagte ansvar og skulle ha havnet på tiltalebenken sammen med de nå tre dømte. Egentlig representerer denne tingrettsdommen ingen som helst seier. Den ble et tap for de dømte og et enda større tap for innbyggerne i kommunen som ikke fikk siktet og straffet de egentlig ansvarlige for den kommunale miseren.

Men slik er det med dem som sitter med makt på toppen, enten de er administrative eller politiske ledere så slipper de unna. De tar seg også til rette ved enhver anledning, som nå ved å snike i vaksinekøen, eller på et politisk høyere nivå å bryte med smittevernreglene. Det blir gjerne litt bråk i mediene, men det går seg til. Ulempen for denne eliten er at innbyggerne mister all tillit og tro på at lederne bryr seg om allmennhetens interesser, kort sagt om demokratiet. Det bør de snart skjønne.

Kommentarer til denne saken