Rekordmange anmeldte seksuallovbrudd i fjor

I fjor ble det registrert 674 anmeldte voldtekter av barn under 14 år her i landet. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

I fjor ble det registrert 674 anmeldte voldtekter av barn under 14 år her i landet. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det ble anmeldt nesten 7.100 seksuallovbrudd her i landet i 2016. Det er 24 prosent flere enn året før og en økning på hele 48 prosent sammenlignet med 2014.

DEL

Til sammen ble 2.235 voldtekter anmeldt i fjor, det er mer enn seks voldtekter hver eneste dag.

Noe av forklaringen på veksten i anmeldte voldtekter er at det som tidligere ble betegnet som seksuell omgang med barn under 14 år, nå regnes som voldtekt, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

I fjor ble det registrert 674 anmeldelser av voldtekter av barn under 14 år. Det ble også anmeldt 1.561 voldtekter der ofrene var eldre enn 14 år eller der alder ikke var oppgitt. Dette inkluderer 68 anmeldelser av grov voldtekt. I tillegg ble det anmeldt 1.300 tilfeller av seksuell handling og 1.500 tilfeller av seksuelt krenkende atferd.

Samlet var det 1,4 anmeldte seksuallovbrudd per 1.000 innbyggere i fjor, noe som er det klart høyeste nivået som noen gang er registrert med denne typen statistikk, ifølge SSB.

Riksadvokaten har gitt ordre om at etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd skal prioriteres i 2017.

– Den kraftige økningen tyder på at mørketallene nå kommer fram i lyset, og det er positivt. Seksuallovbrudd er dypt krenkende og påfører mange langvarige problemer. Riksadvokatens ordre er derfor helt nødvendig, sier Hårek Elvenes, som representerer Høyre i Stortingets justiskomité.

Artikkeltags