– Husk at nei betyr nei

PASSER PÅ HVERANDRE: – Det har blitt en selvfølge at jenter passer på hverandre, sier jentene bak årets russemagasin ved Thor Heyerdahl videregående skole. Foran: Marte Hybbestad Andersen (t.v.) og Camilla Alexandra Lie. Bak: Synnøve Lia Bjønnes (t.v.) og Albertine Jensen.

PASSER PÅ HVERANDRE: – Det har blitt en selvfølge at jenter passer på hverandre, sier jentene bak årets russemagasin ved Thor Heyerdahl videregående skole. Foran: Marte Hybbestad Andersen (t.v.) og Camilla Alexandra Lie. Bak: Synnøve Lia Bjønnes (t.v.) og Albertine Jensen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med et «Nei» ved hvert avkledde klesplagg har jenta motsatt seg sex. Det burde vært nok med bare ett «Nei», mener tenåringsjenta som laget kampanjen.

DEL

– Hvor mange ganger skal man si nei? Denne gutten respekterte ikke det første, slår Camilla Alexandra Lie (19) fast.

Få dager før deres treårige liv ved Thor Heyerdahl videregående skole (THVGS) i Larvik er over, sitter Camilla og venninnene fra medier og kommunikasjon og kikker på russemagasinet de ga ut denne våren.

Blant fjas og fjoll, russeballreportasje, russeknuteoversikt og annet har magasinet to helsider med klar henstilling:

Nei betyr nei. Sex uten samtykke = voldtekt.

«Ikke ødelegg noe fint»

Camillas kampanjeidé om gutten som ikke godtok et nei, er vond virkelighet for et ukjent antall unge (jenter). Både politiet og overgrepsmottaket i Vestfold har møtt noen av dem – de få som velger å søke hjelp og å anmelde.

Etter det politiet mener var overgrep etter en sexlek, er to tenåringsgutter tiltalt for overgrep mot ei sovende jente.

– Skogen er jo et sted overgrep kan skje, sier Camilla om sitt bildevalg.

På Albertine Jensens (19) kampanjeplakat er en sommerfugl avbildet sammen med blant annet teksten:

«Ikke ødelegg noe fint. Det er ikke sex hvis hun sier nei. Det er ikke sex hvis han er for full. Det er ikke sex hvis personen er bevisstløs. Det er ikke sex hvis noen ombestemmer seg».

– Sommerfuglen skal representere mennesket. Man kan ødelegge et menneske ved å gjøre noe vondt med det, forteller Albertine.

– Går rundt og er redd

Begge de to kampanjeforslagene var skoleoppgave da de gikk i andre klasse i fjor. Ifølge Albertine ble de laget på oppdrag fra fjorårets russ ved skolen.

Russekullet 2014 ved THVGS ga ikke ut russemagasin, slik årets russ gjorde.

For 2015-russen var det en selvfølge å spandere et par sider med holdningskampanje mot voldtekt og seksuelle overgrep.

– Hver eneste russetid skjer russevoldtekter, så det ble naturlig å ha dette med i magasinet, sier Camilla.

– Går rundt og er redd

– Man kan bli litt blind fordi det er mange omtaler av voldtekter og overgrep, men jeg går likevel ikke rundt og er redd, sier Albertine.

– Vi passer på oss selv og andre, og foreldrene våre sier at vi må være forsiktige. Det har blitt en selvfølge at jenter aldri går alene når det er fest og russetreff, sier Marte Hybbestad Andersen (18), redaktør for russemagasinet.

Jentene tør ikke spå effekten av slike holdningskampanjer. Men de er sikre på at det finnes overgrepstilfeller som aldri blir snakket om, kanskje også i deres omgangskrets.

– Mye kan ha skjedd uten at noen har sagt noe etterpå. Det er ille, men forståelig når svært få tilfeller ender med dom, mener Marte.

Artikkeltags