– Vi må våge å være åpne om selvmord

ENGASJERT: Ragnhild Løkke og Arne Magne Elstad, er begge styremedlemmer og gruppeledere i  LEVE Vestfold.

ENGASJERT: Ragnhild Løkke og Arne Magne Elstad, er begge styremedlemmer og gruppeledere i LEVE Vestfold. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvert år tar mellom 30 og 40 mennesker sitt eget liv i Vestfold, et flertall er unge menn. - Vi må våge å være åpne om selvmord, sier Ragnhild Løkke i LEVE Vestfold.

DEL

– Selvmord er et stort samfunnsproblem, samtidig som det er vanskelig å snakke om. Årsaksforholdene er sammensatte og derfor er det viktig med informasjon og åpenhet.

Det sier Ragnhild Løkke, sosionom, diakon og styremedlem i LEVE Vestfold. 

– Åpenhet er årets tema for verdensdagen for selvmordsforebygging, 10. september.  Åpenhet gir oss kunnskap om temaet, rom for mennesker som sliter, og hjelp til å sette ord på det som er vanskelig.  

For å forebygge, må vi tørre å snakke sammen, mener Løkke. 

– Vi må våge å spørre en du ser strever om han eller hun har tanker om å ta sitt eget liv. Vær direkte, men med varsomhet. Mange ganger kan det være nok til å redde noen.

LES OGSÅ: Unge menn i faresonen

Over 100 medlemmer i Vestfold

Landsforeningen for etterlatte (LEVE) er en frivillig organisasjon som har som hovedformål å sikre omsorg og støtte til etterlatte ved selvmord.Foreningen har over 100 medlemmer i Vestfold.

LEVE Vestfold

LEVE er en frivillig organisasjon som har som hovedformål å sikre omsorg og støtte til etterlatte ved selvmord.

LEVE arbeider også for å forebygge og redusere antall selvmord og selvmordsforsøk, bl.a. gjennom Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september og andre prosjekter.

Onsdag markeres  verdensdagen for selvmordsforebygging her i Vestfold, med arrangementer på Bakkenteigen på dagtid og i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek om kvelden.

Mer informasjon på: leve.no

– Å markere verdensdagen for selvmordsforebygging er en viktig del av vårt virke, forteller Arne Magne Elstad, pårørende og kasserer i styret i LEVE.

– Vi er en forening for etterlatte, ja, men vi er i tillegg et sted folk som har det vanskelig, kan kontakte. Vi skal også virke forebyggende.

Min erfaring etter mange års arbeid med etterlatte, er at det å komme sammen med andre, er det som gjør at man klarer å komme videre. 

Ragnhild Løkke, gruppeleder LEVE Vestfold

– Dessuten er det vår erfaring at også mange etterlatte trenger forebyggende hjelp, sier Ragnhild Løkke.

– Noen klarer ikke å se for seg et liv uten den de har mistet. Min erfaring etter mange års arbeid med etterlatte, er at det å komme sammen med andre, er det som gjør at man klarer å komme videre. 

Odins mamma kommer

Verdensdagen for selvmordsforebygging markeres 10. september, men her i Vestfold inviteres det til åpne arrangementer allerede onsdag 7. september.

– Fordi vi vet at selvmord er et problem blant unge har vi innledet et samarbeid med Høgskolen på Bakkenteigen. I år komme Katrine Olsen Gillerdalen, mammaen til 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv, det blir et sterkt møte, sier Arne Elstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.