Gå til sidens hovedinnhold

Senderhyppighet i AMS målere

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal ikke kommentere de ulike påstander/synspunkter som fremsettes i forbindelse med bl.a. strålingsfaren i de nye strømmålerne. Argumentasjon knyttet til strålingsfare blir uansett alltid tilbakevist med henvisning til godkjenning i Statens strålevern. Når det derimot gjelder senderhyppighet i de nye målerne er dette et lite debattert tema. Nettsøk på ulike nettleverandører indikerer uklarheter og store variasjoner ved at måleravlesninger utføres alt fra en gang pr. døgn til fire ganger pr. time.

Realiteten er imidlertid at de nye strømmålerne av typen Aidon har en senderhyppighet på opptil 14,4 ganger pr. minutt dvs. 20766 sendinger pr. døgn med en sendetid på til sammen 6,92 minutter.

Til sammenlikning kan andre typer strømmålere har en samlet sendetid pr. døgn på 3-5 sekunder.

Årsaken til at Aidon sender signaler opptil 100 ganger så ofte som andre målertyper er at målerne er koplet i et såkalt Mesh-nettverk eller maskenettverk. Dette gjøres fordi målerne har begrenset sende effekt, og dermed også begrenset rekkevidde, slik at signalene må sendes fra måler til måler for å komme frem til konsentratoren som samler alle forbruksverdiene fra de ulike målerne i nærområdet. Der er således ikke bare dine egne målerdata som sendes fra din AMS måler.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.