Gå til sidens hovedinnhold

Senk skuldrene – strømmåleren biter ikke

Mange er skeptiske, noen er redde, og noen har tilsynelatende begynt å aksjonere: Sist helg forsøkte noen å sabotere en 5G-mast som skulle settes opp i Tønsberg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så jeg gjentar: Senk skuldrene.

Det er imidlertid ikke like lett for alle. Skepsisen mot nye apparater fikk kanskje et boost da vi ble påtvunget nye strømmålere?

Jeg var selv en av dem som forsøkte å nekte. Ikke fordi jeg er redd for stråler, men, som jeg skrev til leverandøren som uavlatelig presset på: «Jeg trenger ikke ny strømmåler, den jeg har fungerer godt nok, den – tikker og går der ute i gangen. Så, hvis DERE mener dere trenger ny måler, i MITT hus – syns jeg DERE skal betale. Har jeg lyst og overskudd til å investere i ny elektronikk, satser jeg heller på nytt stereoanlegg.»

Men de ga seg definitivt ikke, viftet med regler og vedtak, truet med å kutte strømmen, og dyttet deretter alle utgifter over på meg, som altså ikke ville kjøpe det produktet de solgte. Jeg ble forbannet.

Men strømmåleren din biter deg likevel ikke. Og ikke 5G-mastene heller.

El-allergi, følelser og fornuft

Slik jeg ser det, er motstanden mot 5G og strømmålere beslektet med el-allergi og andre diffuse plager, samt en generell skepsis til ting som er nye og annerledes.

Hos noen er dette blandet med en tro på at samfunnet er gjennomsyret av skjulte og ondsinnede sammensvergelser, og de «vet» derfor at det finnes andre grunner for å innføre 5G, enn at det vil gi bedre kommunikasjon. Jeg skal ikke grave meg dypere ned i dette konspiranoiske tankesettet.

Da jeg i min tid studerte naturvitenskap på Blindern, hadde jeg en kompis som var svært «følsom» overfor strømledningene på hybelen. Han fikk så mye ubehag at han måtte flytte senga rundt, prøvde til og med å sove på korridoren – før han tok tyren ved hornene, og begynte å studere fysikk.

Det hjalp.

Les også

Koronasmitte på bedrift – titalls i karantene

«Alt» er stråler

Det første han lærte, var at det er stråler over alt. Store deler av universet er rett og slett «stråler» (ikke alt, riktig nok – kvarker har for eksempel ikke noe med elektromagnetisk stråling å gjøre) - vi kan derfor, nokså upresist si at universet er laget av elektromagnetisk stråling.

(Einstein viste oss at energi og masse er to sider av samme sak, da han etablerte sammenhengen mellom for eksempel strålingsenergi og den materielle verden vi ser rundt oss, gjennom likningen E=mC2. Energi (E) er altså lik masse (m) – dersom vi ganger den opp med lysets hastighet ganget med seg selv. )

Fra bølgeskvulp til tsunami

Vi kan altså betrakte hele universet som ulike inkarnasjoner av elektromagnetisk stråling.

Stråling kan beskrives som bølger, og som vi vet fra en sommerdag på stranda – bølger finnes i mange utgaver, fra skvulpet som kiler deg på tærne, til tsunamien som kan rive deg til havs. Bølgene har ulik energi.

De elektromagnetiske bølgene kan være veldig fulle av energi, og har da samtidig veldig liten bølgelengde – eller de kan være veldig energisvake, og har dermed veldig lange bølgelengder. For å få en bilde av sammenhengen – tenk på et tau du vibrerer raskt, opp og ned (masse energi), med et som du bare svinger langsomt.

Bare de energirike bølgene kan skade oss. De kan trenge inn i kroppene og cellene våre, og rive i stykker arvestoffet. Sammen med veldig mye annet ubehagelig, kan dette føre til kreft og skadelige mutasjoner. Blant disse strålene, finner vi alfa-, beta-, gamma- og røntgenstråler. Vi kaller det ioniserende stråling.

De svakere strålene kaller vi ikke-ioniserende, disse er langbølgete og med lite energi i seg, og kan ikke trenge inn og ødelegge DNAet vårt. Eller noe annet. Blant disse finner vi synlig lys, infrarødt lys, mikrobølger og radiobølger. I dette området finner vi også strålene i mobiltelefoner og 5G-master.

Les også

Drepte Tønsberg-mann – mener straffen er for lang

Usunt tankesett

Min studiekamerat klarte, uvanlig nok, å overvinne sin redsel for skumle stråler. Fornuften seiret, og i dag er han fysiker.

Det kan være langt vanskeligere å redde seg selv fra den truende forestilling om at «noen» er ute etter å skade deg. Kanskje fordi «noen» noen ganger er det? Vi mennesker er alltid på vakt overfor det vi mistenker kan skade oss.

Dette er fornuftig – men når du lar redselen ta grep om livet ditt, er det du selv som skader deg.

Så senk skuldrene.

Les også

Trond plukket av seg over 20 hjortelusfluer: – På det verste var det som jeg ble bombardert

Kommentarer til denne saken