Gå til sidens hovedinnhold

«Senterpartiet har programfestet folkeavstemning»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, dette uttalte fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) i Fylkestinget 9.11 (Distriktsnytt) i debatten om oppløsning av storfylket. Saken er nå utsatt til desember. Og i tråd med programmet har Telemark Senterparti vedtatt det samme: Folkeavstemning. Folket må bli hørt, nå er det vanlige folks tur – et ord finansminister Vedum også har gjort til sitt.

Det samme sa Senterpartiets fylkeslag over hele landet i fjor.

Det var derfor et sjokk da NRK 30. oktober meldte at «Senterpartiet i Vestfold ønsker ikke folkeavstemning for å avgjøre om Vestfold og Telemark skal splittes.» Og: «Per-Asbjørn Andvik, nestleder i Vestfold Sp, mener det er unødvendig. Det er ikke hensiktsmessig å spørre folk om råd på den måten når vi har kort tid. Det er også andre måter å komme i kontakt med innbyggerne på før vi må ta en avgjørelse».

Begrunnelsen til Andvik for å gå mot alt Sp har sagt i valgkampen, er at dette er «unødvendig». Ja, kjære leser, smak på dette, det er unødvendig å høre med folket. Motsatt av dette oppfordrer partileder Vedum politikerne til å høre folkets mening. Lytt til lokalbefolkningen, sier han på Dagsrevyen 31. oktober.

Men for Vestfold Sp er det altså ikke «hensiktsmessig». Men disse andre måtene å komme i kontakt med innbyggerne på, Vandvik, vil du fortelle oss hva du tenker på? For han plumper jo uti så spruten står: Det er vanskelig med folkeavstemning «når vi har kort tid». Den «korte tida» er altså åtte måneder, og det går jo ikke! (Nå er fristen blitt 1. mars).

I tillegg melder NRK at ingen av de to fylkeslagene vil si om de ønsker å dele fylket. Dette er absurd. Sp fikk over 100.000 nye stemmer på å være mot sentralisering og tvangssammenslåing. I uke etter uke dundret partiet dette inn i folk, og Senterpartiet ble hovedkrafta i denne motstanden. Nå går Vestfold mot partiets politikk. Grunnen må være at de likevel ikke vil oppløse storfylket. Sagt med andre ord: De tusener som strømte til Sp for deres motstand mot sentralisering er blitt lurt.

1. november gjentar Vedum det som hele tida har vært partiets politikk: At tvangssammenslåtte kommuner og fylker må få oppløse seg – hvis en folkeavstemning ønsker det.

Skal vi kalle Vestfold Senterpartis kuvending for uredelig? Mange vil si det. Det de nå går mot var jo en selvfølge som alle stolte på. Det er lov å skifte mening, men ikke etter valget. Man må stå for det som var partiets største sak og som sopte inn stemmer. Man kan ikke sitte i Fylkestinget og handle motsatt. Det er å lure velgerne og skaper politikerforakt. Jeg vil derfor på det sterkeste oppfordre Senterpartiet i Telemark og Vestfold til å stå på partiprogrammet. Og glem ikke at det 21. april ble offentliggjort en meningsmåling hvor 64 % i Telemark og 58 % i Vestfold (18 % imot) ville ut av tvangsekteskapet.

Det har altså gått som Erna ville: Når sammenslåingen har satt seg, vil politikerne begynne å nøle. For faktum er at mange som i valgkampen snakket varmt om reversering, nå har begynt å tvile. «Politikerne kan tape mye penger på å si ja til skilsmisse,» sier Lars-Christian Andersen Lofstad i TB. For godtgjørelsen/lønna er svært mye høyere i det sammenslåtte fylket, det er Telemarks «tradisjon»: Før sammenslåingen var fylkesordføreren der landets høyest betalte. Nå får fylkesordføreren 110 % av stortingslønn. Og leder av hovedutvalg får 900.000 – i Vestfold var dette en 20%-stilling. Medlemmene får nå nesten 100.000 i året, og er du i fylkesutvalget blir det hundre tusen til. Nestleder får 987.000, og fikk i fjor 200.000 som Aps gruppeleder og også verv i KS til 453.000.

Hvorfor skriver jeg dette? Fordi innbyggerne har krav på å få vite hva våre folkevalgte tjener – betalt av våre skattepenger. I fjor uttalte tidligere ordfører Petter Berg seg i Fylkestinget mot «fylkespolitikernes fete lønn» (TB). Dette «skader politikkens anseelse.» Og: «Både det individuelle ansvaret og fylkets etiske reglement burde fått folk til å reagere.»

Det gjorde ikke Fylkestinget, og lønnsfesten fortsetter. I tillegg har storfylket fått 41 svært godt betalte sjefer og/eller direktører.

Det er derfor høyst uetisk hvis Fylkestinget alene skal bestemme om fylket skal oppløses. At de som taper penger på oppløsning, skal avgjøre saken – burde ikke de egentlig vært inhabile? Ut ifra enhver oppfatning om rettferdighet og demokrati må folket nå få uttale seg. Det må bli folkeavstemning!

Mange argumenterer økonomisk mot å skilles. Ordfører Anne Rygh Pedersen mener i TB at det vil være dumt å kaste bort mye penger på dette. Men nå må politikerne følge med: I uttalelser til Dagsrevyen og NTB sier Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum at kommuner og fylkes som skiller seg, vil få økonomisk trygghet fra staten. Altså politikere – staten vil bidra! Og han oppfordrer til folkeavstemning for at politikerne skal få høre folkets mening. Og ber politikerne i fylker og kommuner forberede dette.

Og: Hvor mye vil det om ti år ha kostet oss å beholde fylket med disse enorme utbetalingene?

Kommentarer til denne saken