Stadig våkner jeg til fuglekvitter og en stigende sol over horisonten. Jeg slå opp øynene, sprekker opp i et smil, strekker armene i været og sukker takknemlig: «I dag, Marie! I dag er dagen garasjen skal ryddes».

Kødda!

Men akkurat det med den garasjetanken, det er helt sant. Mine planer om garasjerydding har vist seg å være en av menneskehetens store selvbedragerier. Hvor kommer denne optimismen fra? Denne evige morgenfriske troen på egen tiltaksvilje, som blekner umiskjennelig etter hvert som timene tikker mot lunsj, middag, kveldsmat og senere fullstendig kollaps i sofaen foran TV.

Les også

Bianca og Espen selger eller gir bort ting hver uke: – Vi vil eie mindre for å leve mer

Nå er det fire uker siden sist jeg skrev denne spalten. Da jamret jeg meg litt over at det snødde i bøttevis og at det ikke var plass til bilen i garasjen. Så avsluttet jeg slik: «Det er fire uker til neste gang jeg skal skrive denne spalten. Kryss fingrene for at jeg har fått viljestyrke til å rydde plass til bilen før det. Eventuelt at våren kommer litt tidlig i år.»

LES OGSÅ: Tove vil tjene penger på å rydde hjemme hos folk: – Jeg er nok litt ekstrem

Jeg kan melde om at ingenting har skjedd siden sist. Det vil si. Det er jo ikke sant. Våren kom. Og den gikk. Men i garasjen har tiden stått stille. For å finne en løsning på det problemet, gikk jeg dit jeg finner svar på alle livets store spørsmål: Jeg googlet.

Og Google leverer. Google leverer akkurat det du ber om. Som du spør, får du svar. Og hos vi.no, «den nye, nyttige og inspirerende nettavisa for folk over 50» finner jeg det jeg håper på. (Selv om jeg er 43 tar jeg kunnskapen til meg.) Vi.no har nemlig intervjuet to psykologer om rydding. Og BEGGE forteller at det kan bli FOR MYE rydding.

«Det er en viktig evne å takle litt kaos og uorden», sier psykolog Kristina Sjøberg Moberg.

«Ryddingen kan bli en trøst, og den eneste arenaen for kontroll og aktivitet», supplerer psykolog Hedvig Montgomery.

Les også

Silje har en litt uvanlig jobb: – I USA er det kjempestore konserner som driver med sånt

Den første boksen tikker jeg av med glans! Jeg setter pris på kreativt kaos og uorden. Den andre også, på en måte. Det er på ingen måte noe fare for at rydding skal bli min eneste arena for kontroll og aktivitet.

Men jeg tar samtidig til meg Montgomerys oppmuntring: «Å rydde er en måte å få oversikt, og å velge mellom viktige og uviktige ting. Det gir muligheten til å bestemme over hva man skal bruke tid og krefter på, og hva man skal legge bak seg».

Når jeg ser inn i garasjen, ser jeg at det er en god del ting jeg ikke bør bruke tid og krefter på.

Kanskje jeg bare skal blande litt saft, sette opp en vaffelbod, invitere til loppemarked og håpe at alt dette løser seg selv?

Les også

Yr har 8 millioner treff i uka. Men jeg bare elsker gradestokken min!