Sommerens hetebølge har de aller fleste merket på den ene eller andre måten. Folk har nytt varme sommerdager med høye badetemperaturer, landet rundt.

Men rekordvarmen har også ført til ekstrem tørke over hele Sør-Norge. Knusktørr vegetasjon har økt skogbrannfaren dramatisk, og beredskapen til nødetatene har vært i høygir.

Sivilforsvaret bidro også i slukkingen av skogbranner over hele Norge i juli – det satt ny rekord.

LES OGSÅ: (+) Prøver å overbevise Stortinget om å beholde tilbudet i Stavern: – Vi har nest flest studenter etter Oslo

Flere innsatstimer i juli, enn i hele 2017

Etter rekordvarmen er nemlig tallenes tale klar: Sivilforsvaret deltok i juli i over 100 innsatser, med 3.000 tjenestepliktige og ansatte som utførte over 54.000 innsatstimer, opplyser Sivilforsvaret i en pressemelding.

Til sammenligning hadde Sivilforsvaret 45.000 arbeidstimer i hele 2017.

– Jeg er stolt og takknemlig for innsatsen som tjenestepliktige kvinner og menn og fast ansatte i Sivilforsvaret har lagt ned i forbindelse med alle skogbrannene i sommer. Jobben de har gjort med å støtte brann- og redningsvesenet har bidratt sterkt til slokkingen av svært mange skogbranner, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

LES OGSÅ: Advarer mot vanlig, men svært farlig nattaktivitet

Nesten ni av ti oppdrag har vært skogbranner. De største innsatsene har vært i Telemark, Aust-Agder og i Finnmark, i tett samarbeid med brannvesenet. I Vestfold bidro Sivilforsvaret i tre branner i juli, og i mai var de med på å slukke brannen i Revac-anlegget i Re.

Til tross for ferieavvikling for ansatte og tjenestepliktige, fikk beredskapsetaten stablet et solid mannskap på beina for hver skogbrann – det ved å flytte tjenestepliktige på tvers av sivilforsvarsdistrikter og fylkesgrenser.

– Tilbakemeldingene vi får, er at de tjenestepliktige mannskapene våre er pålitelige og gjør en solid jobb. Noe av fortrinnene til Sivilforsvaret er at vi kommer med trente og organiserte mannskaper, som er vant med å forholde seg til ulike typer av hendelser og krisesituasjoner, sier Daae.

– Fortsatt i beredskap for nye innsatser

Sommerens skogbranner har vært en påkjenning for Sivilforsvarets materiell. Ifølge pressemeldingen legges det ned mye jobb for å gjøre klar utstyr til nye innsatser. Noe av utstyret må repareres, mens annet er ødelagt og må erstattes.

– Etter en ekstraordinær innsatsmåned håper vi mannskapene nå får tid til å hvile seg. Men skogbrannfaren er fortsatt høy mange steder og vi er i beredskap for nye innsatser, avslutter Daae.

LES OGSÅ: Spanjol stoppet med narkotika på Torp