Jukset mot niåring – nå er han ekskludert fra sjakkforbundet

I HÅNDEN: Stein Tholo Bjørnsen hadde en bluetooth-enhet i hånden da han spilte mot Lykke-Merlot Helliesen 21. mars.

I HÅNDEN: Stein Tholo Bjørnsen hadde en bluetooth-enhet i hånden da han spilte mot Lykke-Merlot Helliesen 21. mars. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hortensmannen Stein Tholo Bjørnsen nektet hardnakket for å ha jukset da han ble suspendert av Sjakkforbundet i 2016. Nå er han ekskludert, og dermed er det trolig ingen vei tilbake.

DEL

(Sandefjords Blad) Sjakkforbundet har grunnet gjentatte brudd på på FIDEs lover for sjakk, etter blant annet bruk av ulovlige hjelpemidler, bestemt seg for å ekskludere Stein Tholo Bjørnsen som medlem i Norges Sjakkforbund, skriver de i en pressemelding torsdag.

En eksklusjon fra forbundet betyr at man ikke kan delta i NSFs turneringer eller øvrige aktiviteter knyttet til medlemskap i NSF. Dette omfatter også medlemskap i alle landets sjakklubber.

– Vi har nulltoleranse når det kommer til juks og er opptatt av at alle våre medlemmer skal spille etter gjeldende reglement, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten L Madsen.

LES OM SAKEN SOM FELTE BJØRNSEN: Her blir 52-åring tatt i juks mot niåring fra Sandefjord

Nektet for juks

Sjakkpresidenten mener dette er en trist, men samtidig viktig sak som har satt verdiene til norsk sjakk i fokus.

Bjørnsen ble i 2016 dømt til to års utestengelse grunnet bruk av ulovlige hjelpemidler. I januar 2018 var utestengelsesperioden over, men kun to måneder senere mottok NSF en varselmelding om mulig alvorlig regelbrudd begått av Bjørnsen under en sjakkturnering i Horten.

Den gangen «vant» han et parti mot det ni år gamle sjakktalentet Lykke-Merlot Helliesen fra Sandefjord.

Men partiet ble på mange måter 52-åringens bane. I dommen fra sjakkforbundet fra 2016 sies det at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner enten har mottatt hjelp fra et analyseprogram eller med ekstern hjelp.

Mot Lykke-Merlot ble det observert at Bjørnsen hadde noe i den ene hånden, som viste seg å være en bluetooth-enhet. Bjørnsen innrømte at han hadde hatt en slik enhet, og at det er ulovlig, men nektet for at han har jukset.

– Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg aldri har fått hjelp til et eneste sjakktrekk. Hvis jeg hadde jukset ville jeg gjemt ørepluggene et bedre sted, sa Stein Bjørnsen i mars.

LES FORKLARINGEN HANS HER

Enstemmig avgjørelse

Sjakkforbundet kjøper ikke forklaringen hans. På et styremøte 23.05.18 vedtok et enstemmig sentralstyre å ekskludere Bjørnsen som medlem i Norges Sjakkforbund.  I motsetning til en suspensjon gjelder en eksklusjon i utgangspunktet livet ut.

«Forklaringene som er gitt av STB fremstår overhodet ikke som troverdige. Han hevder at han uten noen spesiell hensikt tar øreproppen inn i hånden etter at det er spilt 7-8 trekk. Motstander tar da en lengre pause og STB blir sittende å «fikle» med ørepropp. Av det fremlagte video- og bildematerialet fremgår det imidlertid at STB allerede etter 4 trekk har øreproppen teipet fast i venstre hånd.»

Dommen er rettskraftig så snart en eventuell ankeprosess er gjennomført, eller dersom saken ikke ankes innen 4 ukers fristen for dette.

Sentralstyrets konklusjon er som følger:

1) Det anses bevist utover enhver rimelig tvil at STB benyttet seg av ulovlig elektronisk bistand under gjennomføringen av parti 4 i Hortens klubbmesterskap. Det framlagte materialet levner ingen tvil om dette forholdet.

2) Styret finner ikke STBs forklaringer om hva som skjedde under 4.-runden av klubbmesterskapet i Horten Sjakklubb, troverdige.

3) Styret legger til grunn at STB har benyttet ulovlige hjelpemidler i alle de partiene som han har spilt i 2018.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags