Gå til sidens hovedinnhold

Sjefen permitterte seg selv for å redde læretiden til Ole André (21): – Vi tar en uke om gangen

Sentrumskafeen Bare Barista går på sparebluss, men lærling Ole André Kisen holder fortet. Både for å sikre fagbrevet og slukke kaffetørsten til de som fortsatt tar turen til sentrum.

– Jeg savner normalsituasjonen veldig, jeg gjør det. Men jeg er glad for å få være på jobb, sier Ole André Kisen mellom slagene.

Han er alene på jobb, og bestillingene kommer inn over telefon. Stolene er borte, og det er kun åpent for takeaway i sentrumskafeen. Et koronastengt Tønsberg betyr også langt færre kunder enn vanlig.

Men for den 21 år gamle kafélærlingen kunne situasjonen vært enda verre. I mars i fjor var nesten alle lærlingene i hans bransje i Vestfold permittert.

Sparebluss

En svært god sommer, kommunale ordninger og har imidlertid betydd at alle er i rute med lærlingløpet sitt tross korona. For Ole André sin del ble løsningen at arbeidsgiver permitterte seg selv.

Bare Barista går på sparebluss, men serverer fremdeles kaffe. For å sikre læretida til 21-åringen Ole André Kisen har nemlig daglig leder Marit Due Akerholt i denne runden permittert seg selv.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi tar en uke og en bestemmelse om gangen, sier hun til Tønsbergs Blad.

– I forrige runde sto jeg alene og permitterte de ansatte. Denne gangen gjorde vi det litt annerledes, slik at vi er sikre på at Ole André slipper å måtte utsette fagprøven, sier Due Akerholt.

Les også

Hotellene har en skrekkvår, men leter etter ansatte til sommeren

Endret konsept

I 2015 åpnet hun filial ved jernbanestasjonen. Siden det har mang en morgentrøtt Oslopendler handlet morgenkaffe hos henne, og alt av bakverk til de andre filialene ble satt i ovnen grytidlig på stasjonen.

I mars sluttet folk å pendle, og i september i fjor stengte Marit dørene ved stasjonen for godt.

(Saken fortsetter under bildet)


– Nå har vi kun én avdeling, og færre ansatte som blir berørt av stengingen. Sånn sett er driften langt mer robust nå enn vi var i fjor vår, sier hun.

Koronakrisen har også fått henne til å tenke nytt om konseptet bak kafeen.

– Vi har jo gått fra å være en kafé med lunsjretter til å bli en mer rendyrket kaffebar. Nå selger vi også kaffe i poser, og tilbyr stort sett ting vi kan tilberede mens kundene står og venter, sier hun.

LES OGSÅ: Kaffebaren ved stasjonen er stengt for godt: – Må bare innse at det er slutt

Sårbart kundegrunnlag

Formålet er å minske svinn. Etter et år med store endringer i koronarestriksjonene har Due Akerholt merket hvor fort situasjonen endrer seg fra den. Da er man sårbar om man sitter på kilovis med bakverk og smørbrød.

– Hvis nyhetene er litt dystre den ene dagen, har det stor påvirkning på hvor mange som kommer innom dagen etter. Å rendyrke kaffe har vært riktig og fint, sier hun.

I mars i fjor var som nevnt nesten alle restaurant og matfag-tilknyttede lærlingene permittert. Av de 65 lærlingene tilknyttet kontoret var 55 permittert.

– Det ble også noen permitteringer på senhøsten da det ble klart at julebordsesongen ikke ble noe av, sier Terje Tidemann, daglig leder ved Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag i Vestfold og Buskerud.

Les også

Da Anne gikk forbi Marens butikk, måtte hun handle. Nå har hun en oppfordring til tønsbergenserne: – Alt blir bra

Ikke dystert

Men situasjonen er likevel ikke så dyster som en gjerne kunne trodd for lærlingene i bransjen. I ukene der lærlingene har vært permittert, har opplæringskontoret hatt egne opplegg for å følge opp at de har lært pensum.

– Det har vært en del lærlinger som har fått ukeoppdrag med fokus på læreplanen de skal gjennom. Det kan være oppgaver, som å sette sammen en bestemt meny på foreldrenes kjøkken. Så har vi refundert råvarene, sier han.

– Målet er at vi skal få alle ferdig til normert tid. Det ligger vi an til nå.

(Saken fortsetter under bildet)

Han forteller at søkertallene heller ikke har stått tilbake i forhold til normalen, tross mildt sagt høyst turbulente tider for både reiselivet og restaurant- og matbransjen under koronaen. Det begrunner han i både målrettet rekruttering og et generelt håp i bransjen.

– Det er læreplasser å få til de som vil. Disse bedriftene er ikke så opptatt av karakterer, de vil ha hardtarbeidende lærlinger med interesse og arbeidsvilje, sier han.

– Tross koronaen er dette fremdeles en vekstnæring på lang sikt.

Les også

Nina på Skafferiet: – Om det blir mye mennesker i påsken, vil jeg vurdere å stenge

Les også

Dørene er låst, men butikkene er ennå åpne: – Vi er avhengige av hver eneste kunde

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.