Sjekk TB-lesernes beste tips for mindre avfall hjemme

GRØNT: Hvordan lage mindre søppel hjemme? Her kommer noen gode tips fra TB-leserne.

GRØNT: Hvordan lage mindre søppel hjemme? Her kommer noen gode tips fra TB-leserne. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi spurte om hjelp til å senke mengden søppel hjemme, og her er noen av svarene vi fikk.

DEL

Marianne Nesset: Skjær opp brødet i butikken og frys det. Ta ut antall skiver du trenger, de tiner på noen få minutter. Fryseposen kan gjenbrukes. Jeg kaster ikke ei eneste skive.

Kamilla Malin Gulbrandsen: Lag ukesmeny hvor du tar høyde for at poteter, ris, grønnsaker etc. kan bli til overs fra de middagene du lager. Baserer du neste dags middag på restene, får du så å si ikke matsvinn. Det er også utrolig økonomisk. Jeg kutter også opp rå grønnsaker som synger på siste verset og forveller dem før jeg putter de oppi.

Bente Joof: Bruke små tøyposer til frukt. Da slipper jeg å bruke disse små plastposen. Dessuten velge frukt og grønt som ikke er pakket i plast.

Ellen-Marie Kubberud Alten: Det første jeg kommer på, ta med handlenett. Koster for plastposer. Kjøp nett i enhver butikk og har spart inn på null komma null.

Bente Eide: Handle alt av frukt og grønt i løsvekt da handler man ikke så lett for mye mat, man bruker ikke plast.

Bente Joof: All frukt og grønt som begynner å «henge med hodet», det opp og putt i fryseren. Da er det klart til når som helst å putte opp i smoothie.

Vibeke Svendsen Mathisen: Rester av middag brukes i en omelett, neste dags matpakke osv.

Tina Marie Gulbrandsen: Lag restemiddag av matrester, så slipper man å kaste det. Husk at veldig mye faktisk kan fryses ned.

Mona E Johansen: Ha med egne bokser på butikken og kjøp fra ferskvare disken. Og selvfølgelig ha handlenett.

Marita Risvik-Kirkhaug: Bruk restemat i stedet for å kaste det.

Jorun Cooper Bühler og Torill Ansok: Kjøp helt emballasjefritt og avfallsfritt hos Bare Vare!

Charlotte Stock Christie: Handle akkurat det du trenger på Bare Vare. Ta med egen egnet emballasje og betal kun for det du fyller. Det er enkelt, bærekraftig og reduserer matsvinn.

Lene Bergan: Det absolutt viktigste er å ikke kjøpe noe med mindre man absolutt trenger det. Å ikke kjøpe noe (annet enn mat/husholdningsartikler) et helt år gikk knirkefritt for meg, vi har jo mer enn vi trenger for resten av livet. Og MÅ du kjøpe noe så kjøp brukt. Det er både miljøvennlig og kommer emballasjefritt. Reparer og gjenbruk mest mulig. Handle mat på Bare Vare i Tønsberg eller Fat og Fe på Fevang, der kan man ha med egen emballasje og kjøpe det aller meste i løsvekt. Ikke lag mer mat enn det som helt sikkert blir spist opp (de fleste av oss får nok mat uansett) og vær kreativ med bruk av rester. Ikke begynn på et nytt brød før det forrige er spist opp, frys brødet i skiver og ta opp akkurat det som trengs. Det finnes også masse man kan lage av litt tørt brød. Ikke vær så innmari kresen på frukt og grønt som begynner å bli på hell. Fjern det som er stygt og bruk resten., det er som regel mesteparten.

Hold orden i kjøleskapet og sørg for å bruke ting før det blir dårlig. Dato er kun et tall, se, lukt og smak og bedøm selv.

Irja Bergh: Brune bananer kan skjæres i biter og fryses og brukes til bananbrød eller nicecreme (is basert på banan).

Lune Bratland Grundstad: Ha geit og gris

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken