(Nettavisen): – Verden har blitt et «fucka» sted når Coop Prix melder at dét er et tilbud.

Det sier TikTok-er Gard Øksendal i en video hvor han går gjennom denne ukens mattilbud. I kundeavisen til Coop Prix denne uken kom han over en 400 gram Coop-kyllingfilet til 80 kroner, eller 200 kroner per kilo.

– For Coop Prix sin egen del ville jeg gjemt denne prisen bakerst i avisa, sier han og påpeker at hos lavpriskjedene får man tilsvarende kylling til nesten halve prisen.

LES OGSÅ: Matprisene skal opp: Disse tallene gir dyster spådom

70 gram nøtter til 100 kroner

Øksendal har latt seg fascinere av å gå i butikkene den siste perioden, og har kommet over mange varer til «himmelfallende priser». På Coop Mega fant han i mars blant annet:

  • 325 gram økologiske gresskarkjerner til 90 kroner
  • 70 gram Macadamianøtter til 99 kroner
  • Fire små glutenfrie tacolefser til 74 kroner.

– Jeg er glad jeg ikke er allergiker, sier han og nevner et glutenfritt kneippbrød til 90 kroner på Meny fra en annen video.

Hvordan reagerer seerne dine på disse prisene?

– Noen synes bare det er komisk, mens andre reagerer med vantro og synes utviklingen er utrolig, sier han

– En bedrift hadde tilsynelatende gitt de ansatte ti minutter fri hver mandag for å få med seg ukas tilbudsvideo. Jeg tror tilbudene er viktig for folk.

Folk trenger disse tilbudene

TikTok-stjernen, som denne uken dekker Eurovision i Liverpool for TikTok, har den siste tiden delt en rekke videoer av matvarepriser og tilbud med sine nesten 80.000 følgere. Responsen har vært enorm, og flere videoer har over 200.000 visninger.

– Jeg begynte med disse videoene for ti uker siden, og jeg har nesten aldri fått så stor respons. Folk er vanvittig interessert, og det kan virke som at folk trenger disse tilbudene, sier han.

Han oppfordrer forbrukere til å ta noen av kjedenes tilbud i kundeavisene med en klype salt.

– Jeg håper folk forstår at prisene i tilbudsavisene ikke alltid er tilbud. Hvis ikke kan man fort bli lurt.

Øksendal understreker han ikke har kompetansen til å forstå alle mekanismene bak prisene, men savner samtidig mer åpenhet.

– Det kan hende det finnes gode grunner, men skal det være så dyrt, så savner jeg – og trolig andre – en bedre forståelse. Vi hører krig og inflasjon, men det hadde vært interessant å bedre forstå dynamikken.

Som å sammenligne epler og bananer

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, peker på en rekke årsaker til de økte prisene, inkludert strøm, drivstoff, gjødsel, råvarer og lav kronekurs.

Han understreker også at man ikke kan sammenligne priser i lavpriskjeder med nabolagsbutikker og supermarkeder.

– Det blir som å sammenligne epler og bananer. Kostnadsbildet i et supermarked er et helt annet enn i en lavpriskjede. På grunn av tøff priskonkurranse hos lavpriskjedene, er også mange av varene der kunstig lavt priset i forhold til supermarkeder.

Kristiansen hevder at lavpriskjedene noen ganger selger med tap.

Forstår du at noen av prisene kan oppfattes som ekstreme?

– Hvis man sammenligner supermarked mot lavprismarkedet, så skjønner jeg at det for utenforstående kan virke som prisdifferansen er stor. Det blir helt feil å sammenligne lavpriskjeder og supermarkeder.

Kristiansen understreker at kylling til 200 kroner per kilo i kundeavisen til Coop Prix faktisk er et tilbud.

Skal man tolke denne prisen som en prisopplysning eller er det faktisk et tilbud?

– Produktet er ikke merket med tilbud selv om prisen er lavere enn til vanlig. Slik sett er det et tilbud og hører hjemme i kundeavisen, sier han.