Gå til sidens hovedinnhold

Skal følge opp koronasyke gjennom app: – Tror det vil være svært positivt

Artikkelen er over 1 år gammel

Målet er å begrense smitterisiko, avlaste helsevesenet og å fange opp forverringer.

I en pressemelding opplyser Færder kommune at de vil innføre digital hjemmeoppfølging som et tiltak for å håndtere koronakrisen. Ansvarlig rådgiver Halvor Lindqvist tror det nye tilbudet vil være bra både for pasienten og for helsetjenesten.

– Digital hjemmeoppfølging betyr at pasientene følges opp gjennom en app på deres smarttelefon eller nettbrett, og at helsepersonell følger med i en egen løsning hvor de kan gi råd og veiledning. I appen kan pasientene selv rapportere inn symptomer, svare på spørreskjema og gjøre målinger, som for eksempel temperatur. Ved forverring vil det gå av et varsel og helsepersonell kan ta kontakt med pasienten, sier han i pressemeldingen.

Løsningen gjør det også mulig for pasienter å chatte eller ha videosamtale med helsepersonell. En tverrfaglig gruppe i kommunen står bak prosjektet, mens pasientene rent praktisk skal følges opp av hjemmetjenestens innsatsteam. Pasienter som skrives ut fra sykehuset skal først på løsningen.

– Vi ser for oss å starte med inntil 50 pasienter i første omgang, sier Lindqvist.

Kan skape trygghet

I første omgang skal løsningen tilbys pasienter som er smittet av viruset. Å avdekke forverringer kan være avgjørende for pasientene. Tidligere utprøvinger av digital hjemmeoppfølging i regi av Helsedirektoratet viser også at pasienter føler seg tett fulgt opp og oppfølgingen bidrar til økt følelse av trygghet. Lindqvist tror det kan være ekstra viktig i denne tiden.

– Korona oppleves nok som skremmende for noen, og kanskje spesielt for dem som er i risikogrupper. Hvis digital hjemmeoppfølging også kan bidra til å skape trygghet, så tror jeg det vil være svært positivt.

Innføres i flere kommuner

Løsningen Færder kommune har valgt er utviklet av det norske helseteknologiselskapet Dignio. Ifølge daglig leder i Dignio, Lars Christian Dahle, er det flere kommuner som gjør som Færder nå.

– Det er ingen tvil om at vi merker økt etterspørsel nå som epidemien har kommet til Norge. Det er viktigere en noensinne å ivareta risikogrupper og helseoppfølgingen av de bør i størst mulig grad foregå i deres eget hjem for å unngå smittefare. Digital hjemmeoppfølging ganske nytt i helsevesenet. Selv om Færder er tidlig ute i Norge nå, er metodikken og løsningen testet og utprøvd over flere år, med gode resultater, sier Christian Dahle i pressemeldingen fra Færder kommune.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.