Det var med stor glede jeg leste innlegget i Tønsbergs Blad av 11. mars hvor Roar Engh tok for seg Svend Foyn, hans harpunkanon og ikke minst hva han og hans kone gjorde for byen vår.

LES OGSÅ: Ja til nytt museum i Tønsberg

Helt fra etableringen av Tønsberg sjøfartshistoriske senter har Tønsberg Sjømannsforening formidlet historien om Svend Foyn gjennom den Kulturelle skolesekken til cirka 500 9. klassinger hvert år. Temaet er kapteinen, fangstmannen og hvalfangeren Svend Foyn. En fantastisk historie om Tønsbergs store sønn.

En gladmelding i denne sammenheng er at filmskaper Erik Jacobsen er i gang med en film om Svend Foyn.

Så til sakens kjerne, et nytt museum. Dette er en sak som Tønsberg Sjømannsforening har jobbet med siden det ble kjent at Sandefjord skulle være byen som skulle representere skipsfart og hvalfangst i Vestfold, noe som vi har protestert mot.

Det at Tønsberg, Norges eldste by, og sjøfartsby skulle fratas retten til å vise frem sin stolte historie, nemlig skipsfart og hvalfangsthistorie er utrolig.

De fleste av oss er klar over at sjøfartsavdelingen ved Slottsfjellmuseet er nedlagt, og alle maritime gjenstander ligger på lager i Sandefjord. Hvalfangstavdelingen ved Slottsfjellmuseet blir nedskalert, og mange gjenstander er allerede ute av byen.

Her sitter vi, Tønsberg bys borgere, og ser på at vår historie er i ferd med å forsvinne ut av byen uten at noen løfter en finger i protest. Vi må ikke la dette skje.

Tønsberg Sjømannsforening har gjennom mange år hatt en god dialog med Slottsfjellmuseets ledelse om opprettelsen av et nytt maritimt museum som ville ivareta Tønsbergs maritime historie fra vikingtiden og frem til dagens situasjon. Sjømannsforeningen / Tønsberg Maritime Kulturforum tok initiativet til at tidligere kulturminister Widvey besøkte Tønsberg hvor hun fikk innblikk i hvor mange frivillige som jobbet med den maritime kulturen i byen vår, og vårt håp var selvsagt at kulturdepartementet skulle bidra med midler til Slottsfjellmuseet.

Det skal også nevnes at noen av Vestfolds politiske representanter på stortinget fikk forespørsel om å hjelpe til i prosessen, men dessverre førte dette heller ikke frem til noe resultat.

Ved kulturminister Widveys besøk, presenterte direktør Lena Fahre ved Slottsfjellmuseet et helt nytt bygg ved Slottsfjellmuseet som i helhet skulle huse Tønsbergs maritime historie, inkludert vikingtiden og hvalfangsten. Forslaget fra Fahre var spenstig, og ville gi Tønsberg et stort løft når det gjelder byens historie, og ikke minst en etterlengtet turistmagnet.

Vi bør alle bidra til at vi får et nytt maritimt museumsbygg som ivaretar Tønsbergs unike maritime historie, og ikke minst hvalfangsthistorien som ga gode levevilkår for industrien og handelsstanden, og som var med på å heve levestandarden for folk flest.

Vi, byens borgere og byens folkevalgte plikter å ta vare på historien for våre etterkommere, og mitt håp er at alle krefter nå settes inn på å få på plass byens unike maritime historie og hvalfangsthistorie som er grunnlaget for byens velstand.