Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi lære av historien, dere?

Artikkelen er over 1 år gammel

Mine venner antirasistene liker å vise til nazistenes herjinger under krigen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Står vi ikke opp mot ondskapen, kan det samme skje igjen, sier de. Vi må lære av historien. Det er absolutt på sin plass å knytte nevene og gripe til balltreet, hvis vi vil hindre at historien gjentar seg.

Nei, det er ikke det! For det er nok nødvendig å lære av historien, men hva skal vi lære? Hvordan sto folk opp mot NS-styret? Hvordan viste de sin motstand?

De boikottet! De holdt seg unna massemøtene, de holdt seg unna idrettsarrangementene, de forlot stedet når en tysker eller NS-mann dukket opp. De gikk med rød topplue, og med binders i knapphullet, og på buss og tog og bane flyttet de seg når en nazi dukket opp. Studenter og lærere nektet å spille på lag, og Den Norske Kirkes prester la ned sine embeder, og lot NS-prestene messe for tomme kirkerader. Samtidig ble det holdt både gudstjenester og dåp, bryllup og konfirmasjoner utenfor det etablerte kirkerom. Statskirken besto, som en nazifisert og folketom institusjon, mens folkekirken levde videre utenfor kirkens bygninger.

Les også

Har politiet mer å lære?

Så la oss lære av historien. Men ikke at vi skal ty til vold! For når Max Manus og Osvald-gjengen slåss med våpen i hånd, sto det om livet i kampen mot okkupasjonsmakten og deres medløpere. Men vi er ikke der! Det er ikke makta vi slåss mot når vi tar avstand fra SIAN.

Les også

Lyden plager vettet av beboerne på toppen av Farmandstredet: – Det starter tidlig om morgenen, og varer til natten

For de hersker ikke over noe, de bestemmer ikke over noe, de har absolutt ingen makt! Thorsen og Bråten & co er ikke annet enn en mikroskopisk gjeng forvirrede sjeler, som ikke aner hva de skal finne på, annet enn å provosere oss.

Det bør de ikke klare. For det er bare å holde seg unna, det, slik folk i sin tid holdt seg unna NS.

Da forsvinner faenskapet av seg selv!

Kommentarer til denne saken