Droppet å betale skatt i sju år - så fattet noen mistanke

SÅ LENGE DET VARTE: Ikke minst her på Brygga i Tønsberg hadde 61-åringen penger til fest og moro, så lenge det varte. Han brukte nemlig penger som skulle vært innbetalt som skatt.

SÅ LENGE DET VARTE: Ikke minst her på Brygga i Tønsberg hadde 61-åringen penger til fest og moro, så lenge det varte. Han brukte nemlig penger som skulle vært innbetalt som skatt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var antakelig moro så lenge det varte, inntil skatteinnkreveren banket på døra og lurte på hvor det var blitt av 1,1 millioner kroner.

DEL

Stemningen på Brygga i Tønsberg er høy. Blant de mange som koser seg med mat og drikke, er en Tønsberg-mann i 60-årene. Han seiler i utenriksfart, og er hjemme tre måneder ad gangen. Da drar han Visa-kortet omtrent som han lyster. Innimellom spanderer han gaver på barna.

Slik holdt han på i flere år, inntil han for tre år siden mistet jobben etter flere runder med sykmeldinger. Så ble han avslørt av skattemyndighetene, som anmeldte ham til politiet. Han tilsto storstilt skatteunndragelse, og erkjente straffskyld. Tønsberg tingrett dømte ham nylig til fengsel i åtte måneder.

LES OGSÅ: Par dømt for mishandling av barn

4,7 millioner kroner borte

I fengsel får han dagpenger, kost og losji. Utenfor fengselet har mannen 18.000 kroner å leve for, penger han får fra Nav. Sju års inntekt på til sammen 4,7 millioner kroner er borte. Inntil spilleautomatene ble fjernet var han også en flittig bruker av dem, har han forklart.

Etterforskningen av saken var lett. Kanskje var det Visa-kortet som avslørte ham. Hver gang han dro kortet etterlot han seg elektroniske spor. Pengene han brukte kom fra en konto i skatteparadiset Isle of Man. Når Skatteetaten sendte brev og lurte om han hadde tenkt å betale skatt, lot han rett og slett være å svare. Dermed begynte revisorene der å se nærmere på mannens pengebruk.

Kanskje hadde Tønsberg-mannen en aldri så liten festbrems i bakhodet når han satt på Brygga og koste seg. Han var nemlig inderlig klar over at han skulle betalt skatt av årsinntekten på rundt 700.000 kroner. Fordi han tjente pengene på et Liberia-registrert skip, ble han ikke trukket skatt av lønna. Dermed ordnet han seg konto i skatteparadiset Isle of Man, som ligger mellom England og Irland, og pengene gikk rett inn på den. I sju år holdt han på slik. Årslønna varierte fra 600.000 til 750.000 kroner.

LES OGSÅ:

Konfrontert med alt dette avla mannen full tilståelse og erkjente straffskyld i retten.

– Siktede hadde håpet å komme unna, men forsto nok innerst inne at det var risiko for å bli oppdaget, konkluderer dommeren i sin oppsummering fra saken.

Politiet somlet, fikk strafferabatt

Og dommeren fortsetter i sin begrunnelse for dommen: «Det norske skattesystemet utgjør en grunnpilar i den norske velferdsstaten, ved at statens skatteproveny benyttes til å finansiere offentlig tjenestevirksomhet og andre offentlige tiltak som kommer fellesskapet til gode. ... Systemet er dessuten basert på tillit, i den forstand at skattyterne gjennom selvangivelsen selv oppgir sine inntekter for beskatning, og hvor det i praksis ikke finnes muligheter for noen reell kontroll av opplysningene fra mer enn en brøkdel av skattyterne. Dette forhold tilsier at det må reageres strengt når en skattyter forsettlig holder tilbake opplysninger om inntekt i den hensikt å unndra skatt.»

Rettspraksis tilsier 11 måneders fengsel for skatteunndragelse i den størrelsen som var oppe i saken. Fordi Tønsberg-mannen la alle kort på bordet, og erkjente straffskyld, og fordi politiet somlet i flere måneder med å ta ut tiltale, får han straffen redusert til åtte måneders fengsel.

LES OGSÅ: Skatteetaten advarer mot svindelforsøk

Artikkeltags