Krever gransking av DELK-skolene

Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn, som har menighet og skole på Eik og i Undrumsdal, har sendt ut brev til tidligere elever.

Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn, som har menighet og skole på Eik og i Undrumsdal, har sendt ut brev til tidligere elever.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er behov for en uavhengig – offentlig – gransking av forholdene ved DELKs skoler, mener Stiftelsen Rettferd for taperne.

DEL

I en pressemelding krever stiftelsen at det iverksettes en gransking av DELKs skoler. Bakgrunnen er beklagelsesbrevet Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn (DELK) har sendt til tidligere elever ved DELKs barne- og ungdomsskoler i perioden fra 1955 til 1990.

LES MER OM BREVET HER: Menigheten har sendt brev: – Det vonde du har opplevd skulle aldri ha skjedd (+)

– En gransking må først og fremst gjennomføres for å få oversikt over hvilke personer dette gjelder, og at de som har behov for det får god oppfølging fra det offentlige. Videre ønsker Stiftelsen Rettferd for taperne at man spesielt ser på det offentliges tilsynsmyndighet/rolle i forhold til DELKs skoler, står det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ordføreren var elev ved den kristne privatskolen: – Modig og nødvendig oppgjør (+)

Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

■ Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) er Norges eldste lutherske frikirkesamfunn, og teller omtrent 3 500 medlemmer.

■ De driver 5 kristne friskoler, og en rekke menigheter.

■ Ble dannet i 1872. De ønsker å videreføre «det beste i den pietistiske og haugianske arv».

■ DELK har om lag 3.300 medlemmer (2018), fordelt på 12 menigheter i Vestfold, Oslo, Østfold, Telemark, Buskerud, Rogaland, Hordaland Møre og Nord-Troms.

■ DELK mener at å leve i homofilt samliv eller leve ut sin homofile legning er imot Guds ord.

■ DELK mener det «bokstavelig talt er livsviktig at menneskelivet fra befruktning til en naturlig død blir vernet». Derfor er de motstandere av selvbestemt abort.

■ DELK ønsker å holde fast på det de mener er bibelsk lære om at «hyrde- og lærefunksjonen i menigheten er tillagt menn».

■ DELK ledes av et styre på syv medlemmer. Styret består av både kvinner og menn. I spørsmål av læremessig karakter og saker som angår DELKs langsiktige utvikling og veivalg, er det rådsmøtet som tar avgjørelser. Rådsmøtet består av alle DELKs prester og eldste.

■Generalforsamlingen er DELKs øverste organ. Generalforsamling holdes hvert annet år, og består av rådsmøtets og styrets medlemmer i tillegg til delegater valgt av menigheten.

■ DELKs menigheter ledes av et eldsteråd som består av presten og fra en til tre eldste. De kan i tillegg knytte til seg andre i menighetens lederskap i et menighetsutvalg. Presten og de eldste har alle del i hyrdetjenesten i menigheten, men har ulike oppgaver.

■ Menighetsmøtet er menighetens høyeste organ. Alle som er døpt med en kristen dåp, kan opptas som medlemmer i DELK.

■ Alle som døpes i DELK, blir medlemmer i kirken. Menigheten vil legge til rette for at disse får opplæring i den kristne tro. Medlemmer som går jevnlig til nattverd, får stemmerett etter fylte 18 år.

■ DELK har i dag fem skoler i Oslo, Vestfold og Telemark. Granly skole ligger på Eik, Bjerkely skole ligger i Undrumsdal. I Sandefjord driver menigheten Moe skole.

■ Tidligere DELK-skoler: Haug skole i Høyjord, Venneborg skole i Botne, Solberg skole i Ramnes, Klopp skole i Ramnes, Langgata skole i Horten, Feen skole i Ulefoss, Lundefaret skole i Lunde , Akkerhaugen skolei Sauherad, Fredheim skole i Nore i Numedal.

KILDE: DELK

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken