Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det ikke bare idretten som har topplinjer - sjekk alle toppvalgene i Vestfold

Artikkelen er over 4 år gammel

Før var det bare innen idrett de videregående skolene tilbød ekstra fordypning. Nå blir det stadig flere tilbud til topp motiverte elever også innen samfunnsfag, realfag og innovasjon.

– Jeg har hatt klassen siden august, de har ennå ikke spurt om de kan få fem minutter, sier Lynn Wagner fornøyd.

Hun er kontaktlærer for topptilbud realfag på Greveskogen videregående skole, og har fått en gjeng elever som er like glade i realfag som henne selv.

LES OGSÅ: Videregåendeelever skjøt raketter en halv kilometer opp i lufta

Gøy  med «naturfagkrangling»

Wagner synes det er gøy og litt krevende å undervise de 30 ivrige elevene. De er vitebegjærlige, diskuterer så føyka står og krever svar på veldig mange spørsmål.

– Vi har innført begrepet naturfagskrangler. Og jeg går hjem og googler sykt mye, forteller hun.

Det er første året Greveskogen har dette topptilbudet.

Topp-elevene spiller hverandre gode

– Topptilbudet er for spesielt realfagsinteresserte elever som ønsker å studere videre innen realfag. Vi vil skape et godt arbeidsmiljø for elever med felles interesser og mål. Og det er ikke tvil om at de spiller hverandre gode, sier Inger Therese Fjeld, avdelingsleder med ansvar for realfag på Greveskogen videregående skole.

– Målet med linjen er at flere elever velger full fordypning i fysikk og matematikk og får bedre karakterer, sier Fjeld.

Dette er topptilbudene i Vestfold

Topptilbudene på videregående tilbyr fordypning i tilknytning til studiespesialiserende løp:

Greveskogen:

Topptilbud Greveskogen

■ Topptilbud i samfunnsfag/Fordypning samfunnsfag: Et studiespesialiserende utdanningstilbud for elever som er ekstra interessert i mennesker kultur og samfunnsspørsmål. Første året får elevene fordypningsfaget sosiologoi og antropologi. I tredje klasse kan de velge et fag på høgskolen.

■ Topptilbud i realfag Forskerlinje og realfag: Et studiespesialiserende utdanningstilbud for elever som er ekstra intereressert i realfag. Første året får elevene fordypningsfaget teknologi og forskningslære 1. De drar på ulike ekskursjoner for inspirasjon.

Horten:

Forskerlinja i Horten

■ Toppidrett fotball, håndball og ulike idretter: Idrettsfag passer for deg som liker å være i fysisk aktivitet. Vi tilbyr interessant og praktisk undervisning i ulike idretter, aktiviteter og friluftsliv.

Toppidrett Horten

■ Teknologi og forskerlinje: Er du opptatt av teknologi eller går rundt med en forskerspire i magen kan dette studieprogrammet være noe for deg. Dette er for deg som er interessert i naturfag og matematikk, er nysgjerrig og synes det e spennende å jobbe med forskningsoppgaver sammen med andre.

Melsom:

Toppidrett hest

■ Toppidrett hest: Et unikt tilbud til deg som ønsker å satse på sprang eller dressur på et høyt nivå!
Du vil få utvikle deg som rytter i et treningsmiljø som legger vekt på at toppidrett i sprang og dressur skal gi deg utfordring, spenning, glede og mestring.

Nøtterøy:

Internasjonal linje

■ Internasjonal linje: Liker du engelsk? Interesserer du deg for globale temaer? Kunne du tenkt deg å være med på utveksling til Irland? NIP er et tilbud på vg1, studiespesialisering. Her foregår undervisningen på engelsk ikke bare i fellesfaget engelsk, men også i fagene samfunnsfag og naturfag. I disse fagene fokuseres det på globale og aktuelle temaer, og på tverrfaglighet. Siden NIP ble startet høsten 2014 har vi hatt et samarbeid med Adamstown Community College i Dublin. Elevene drar i første semesteret en uke på utveksling og bor hos vertsfamilier. Etter jul tar vi imot de irske elevene og lærerne her på Nøtterøy.

Innovasjonslinjen

■ Innovasjon  en ny og unik vei til studiekompetanse. Ved å kombinere entreprenørskap, innovasjon og teknologi, vil vi gi elevene mulighet til å tilegne seg kunnskap og erfaringer i kontakt med næringslivet. Innovasjonslinjen er 3-årig. Har en grønn profil

Re:

Toppidrett Re

■ Toppidrett fotball, håndball og ulike idretter Du kan velge toppidrett på alle utdanningsprogrammene på Re. Du får anledning til å trene 6 timer spesialidrett og 2 timer allsidighet i uken.

Sande:

Toppidrett Sande

■ Toppidrett fotball, håndball og individuelle idretter, deriblant sykkel.

Sandefjord:

Toppidrett Sandefjord

■ Toppidrett fotball, håndball og ulike idretter Toppidrett kan kombineres med realfag, språk eller samfunnsfag og økonomi. Toppidrettstilbudet ved skolen innebærer 8-10 timer med trening pr uke. Da er basistrening og kroppsøving lagt inn som en del av tilbudet.

Thor Heyerdahl:

Forskerlinja Thor Heyerdahl

■ Forskerlinje og realfag: Studiespesialisering med treårig realfag er et tilbud for deg som er glad i naturfag og matematikk og som ønsker å jobbe med kompetansemål på et høyere nivå.

Toppidrett Thor Heyerdahl

■ Toppidrett fotball, håndball, turn og individuelle idretter.

Wang toppidrett, Tønsberg

■ Tilbyr studiespesialisering med toppidrett.

■ Wang er privatskole og prisen per skoleår er 22.800 kroner.

Wang toppidrett

 

Bygger raketter og forsker

I første klasse har elevene på topptilbud realfag fem ekstra timer med programfaget «teknologi og forskningslære» (TOF). Siste året kan de velge å ha tilsvarende mange fritimer eller fylle opp med andre fag.

– I TOF har vi har laget rakett og samarbeidet med Greve Biogass om å styre prosessene. Snart skal vi inn til Universitetet i Oslo for å lære om gentesting, forteller kontaktlærer Lynn Wagner.

Å ha fem timer ekstra i uka, synes elevene bare er gøy.

– Vi var ikke vant til å ha fritimer fra før, og TOF er høydepunktet i uka. Det er et veldig praktisk fag, uten prøver eller lekser. Vi skriver bare rapporter, sier Kaja Linde Nielsen.

Nå har de akkurat konstruert broer av spaghetti og printet ut intialene sine på 3D-printer.

LES OGSÅ: Russejentene fra Greveskogen håper de aldri får bruk for triksene de lærer av Julian

Godt klassemiljø

Elevene er veldig fornøyd med skolevalget sitt.

– Jeg ville komme i en klasse som er mer seriøs når det kommer til skole. Og så er jeg glad i realfag, sier Kaja Linde Nielsen, som har lyst til å bli lege.

– Jeg synes denne linja tilbyr de mest interessante fagene, og jeg har lyst på en karriere innen realfag, sier Kristoffer Sæves, som er særlig glad i biologi.

Klassen har 17 gutter og 13 jenter.

– Vi har et veldig godt klassemiljø. Alle snakker med alle og er gode venner. Vi har litt mer fokus på klassemilljø og går dypere inn på alle temaene enn andre, sier Kaja Linde Nielsen.

Halvparten av elevene vil bli leger

Da hun startet var hun redd alle i klassen var veldig smarte og kunne alt.

– Nivået er mer normalt enn jeg trodde, men her har alle lyst til å gjøre en innsats, sier hun.

– Det er veldig viktig å like det du driver med, for dette er tunge fag, understreker Kristoffer Sæves.

– Og vi har ganske høye ambisjoner. Halvparten av klassen vil bli leger, flesteparten av resten skal gå på NTNU, forteller 16-åringene.

Flere topptilbud for ekstra motiverte elever

De siste årene har Vestfold fylkeskommune startet flere nye topptilbud for ekstra interesserte elever. Neste år kommer enda et tilbud: Innovasjonslinja på Nøtterøy videregående.

– Topptilbudsmodellen er tatt fra idrettsfag. Vi legger til ekstra programfag til studiespesialisering. Slik kan elevene både forsere et løp og komme mer i dybden, sier Kjell Håkon Andersen, konstituert utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune.

Han forteller at de informerer om tilbudene til alle, men at det ikke er til å legge skjul på at topptilbudene krever noe ekstra av elevene.

– Elevene må være ekstra faglig interesserte og faglig dyktige. For disse studietilbudene har hardere rammer og et større faglig press. Det krever kompetanse og motivasjon hos elevene, sier Andersen.

Han avviser at topptilbudene er et elitetilbud.

– Vi vil ha et godt skoletilbud til alle, også til de faglige modne og motiverte elevene, sier Andersen.

Søknadsfristen til videregående utdanning er 1. mars.

Bildeserie

SE BILDENE: Greveskogen sent 1990-tall og tidlig 2000-tall

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.