Gå til sidens hovedinnhold

Slik yngler kulturkronene

Hver krone som brukes på kultur gir store ringvirkninger. Å putte penger i kultur gir rett og slett god rente!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som engasjert kultur- og folkehelsepolitiker har jeg aldri tvilt på verdien av kultur: Kultur er identitet. Kultur er forståelse. Kultur er samhold. Kultur er mangfold. Kultur er næring. Kultur er følelser. Kultur er nærhet. Kultur er læring. Kultur er uendelig mye, men det kan være vanskelig å sette opp verdiene som direkte og indirekte skapes i et regneark.

Allikevel vet vi, blant annet gjennom en rapport laget for Riksantikvaren for et par år siden, at kulturmiljøer, enten det er bygdetun, festivaler, utstillinger, tiltak i skolen eller eldreomsorgen, skaper aktivitet i lokalmiljøer og bransjer som ellers ikke ville oppstått. Det betyr nemlig noe for bensinstasjonen i nærheten at folk kjører innom for å besøke bygdetunet. Eller for campingplassen ved siden av kulturminnesmerket at folk overnatter. Eller for det lokale idrettslaget som tjener penger på vakthold på festivalen.

LES OGSÅ: Forsvarets museer har behov for fornyelse

Derfor er det med stolthet jeg som kulturpolitiker i Vestfold og Telemark fylkeskommune er med på å dele ut penger til et mangfold av aktører i vårt flotte kulturfylke. Blant annet at ungdomsserien "Rådebank", som produseres av et Porsgrunns-firma, og som spilles inn i Bø, får støtte av fylkeskommunen, sikrer aktivitet i fylket. I tillegg får overnattingssteder, serveringssteder og andre i Midt-Telemark inntekter gjennom at skuespillere og produksjonsteamet bor i Bø i sommer.

LES OGSÅ: Billettsalget går så det suser for Marius: – Det er helt utrolig

I juni ble det fordelt over 100 millioner kroner i spillemidler til idrettsanlegg og nærmiljøanlegg i fylket. Det gjør at flere får mulighet til aktivitet – som er god folkehelse.

Kulturen er en viktig motkraft til pengemakta som ofte rår i samfunnet. Samtidig er kultur også næring, men på litt andre premisser enn for eksempel ordinær vare- og tjenesteproduksjon. Derfor må det offentlige være en støttespiller for ulike kulturuttrykk som har betydning for alle, eller for noen av oss.

LES OGSÅ: Sturla selger billetter som hakka møkk: – Det er skikkelig gøy


Padler-paradiset

Padleleden gjennom Vestfold og Telemark er Norges første, sammenhengende padleled, og ble etablert av Vestfold fylke i 2018. Mer enn 600 kilometer graderte padleruter gir folkehelse, naturopplevelser og mestring. I tillegg til samarbeidet med fylkeskommune, Oslofjordens Friluftsråd og Norges Padleforbund har spillemidler og støtte fra private stiftelser gjort at prosjektet har fått muskler, slik at det i dag blant annet er enkle padlehuker og overnattingsplasser langs ruta, og at ideen om padleled spres.

LES OGSÅ: Snart er denne klar for bruk: – Det er en skulptur

Det regionale leddet er viktig for å sikre at støtte og tilskuddsordninger innenfor flere felt er treffsikre. Derfor er en del av ordningene organisert slik at lokal eller regional støtte utløser statlig støtte. Det er grunn til å tro at et ledd som sitter nærmere aktørene som søker om støtte har bedre forutsetninger for å vurdere effekten av støtten enn om alt var sentralisert på statlig nivå. Regional egenart, særegne kulturuttrykk over hele landet, sikres på denne måten levelige kår gjennom offentlig støtte fra flere nivå.

LES OGSÅ: Padlemulighetene utvides: – Her er det supert å overnatte

I økonomisk krevende tider må det prioriteres. Men det lønner seg å prioritere kultur. Englands statsminister Winston Churchill skal ha nektet å kutte i kulturbudsjettene før 2. verdenskrig. Mange mente pengene burde brukes på opprustning og forberedelser til krig, men Churchill skal ha sagt: «Hvis viikke tar vare på kulturen vår, hva skal vi da sloss for»?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.