Gå til sidens hovedinnhold

Slottsfjellet: «Førstemann opp!»

Artikkelen er over 2 år gammel

«Førstemann til å se Slottsfjellet!» For mange barnefamilier er det å øyne Slottsfjellet en del av reisen til Tønsberg, enten de skal hjem eller på besøk. Slottsfjellet er Tønsberg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fjellet, tårnet og ruinene reflekterer Tønsbergs betydning i middelalderen. Her bodde konger og prinsesser. Fjellets betydning lever videre i dagens tradisjoner og feiringer. Mange står opp tidlig på 17. mai for å delta i den høytidelige åpningen på toppen av fjellet. Middelalderfestivalen trekker utstillere og gjester fra hele Europa. Inne i tårnet kan vi i sommer se hvilke farger, bilder og drømmer byens barnehagebarn knytter til stedet.  

Med andre ord er det mye pent å si om Slottsfjellet. Vi i Tønsberg Arbeiderparti ønsker imidlertid å tilgjengeliggjøre Slottsfjellet for flere og gjøre det like naturlig å ta en tur opp på fjellet som det er å ta en tur på brygga – også utenom festivaltid. Vi vil at Slottsfjellet skal bli en naturlig del av det å ta en tur til byen. Et sted folk kan trekke opp til for en pause, ta lunsjen eller kanskje tilbringe hele dagen.

LES OGSÅ: De nye lokalene mangler godkjenning – over 30 barn vet ikke hvor de starter i barnehage til høsten

Flere tiltak må til

I våres vedtok bystyret ny områderegulering for Slottsfjellet. Arbeiderpartiet stilte seg bak planen og her er noen av de tiltakene vi mener er de viktigste i første omgang:

  1. Fjellet er i dag lite tilgjengelig for en del mennesker som er bevegelseshemmet. Planen åpner for nærmere utredning av heis. Det er et viktig tiltak for å ikke ekskludere personer som ønsker å besøke fjellet.
  2. I dag er det vanskelig å tilbringe lengre tid på Slottsfjellet siden toaletter ikke er tilgjengelige utenom Seterkafeens åpningstid. Tilgang til toaletter må derfor prioriteres, enten det gjøres i tilknytning til heis, en oppgradert kafé eller annet passende sted.
  3. Lekeborgen – en flott gave fra Slottsfjellets venner – er en magnet for barn, men lider av dårlig vedlikehold og er ofte gjengrodd av ugress. På kort sikt må denne opprettholdes som en forsvarlig lekeplass. På litt lengre sikt åpner planen for en ny aktivitetsborg, noe som kan gi besøket på fjellet en ekstra attraksjon. 

Heis, toaletter og aktivitetsborg er fasiliteter som vil styrke Slottsfjellet. Områdereguleringen er imidlertid bare en forutsetning for utvikling: hvert enkelt tiltak vil komme til politisk behandling og kreve samhandling med andre institusjoner. Det vil altså ikke skje noe uten politisk engasjement og gjennomføringskraft.

LES OGSÅ: Spanske Óscar er ordfører i Spania, men snakker norsk, feirer 17. mai og elsker Slottsfjellet

Arbeiderpartiet ønsker å prioritere utviklingen av byens stolthet. Området må bli mer tilgjengelig og i enda større grad leve opp til den foreslåtte visjonen for nye Tønsberg: der barn ler. Vi vil høre «førstemann opp» like ofte som «førstemann til å se»!

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.