Gå til sidens hovedinnhold

Slottsfjellet må ikke bli en fornøyelsespark

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå starter prosessen med å bygge opp igjen Slottsfjellet. Da må det settes betingelser.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Landemerket og Tønsberg regionens stolthet. Det er og vil alltid være Slottsfjellet. Denne festningsruinen som svenskene brant ned i 1503, og som opp gjennom historien har vært sete for blant annet Kong Sverre og Magnus Lagabøter, har en unik mulighet til å markere seg på en bedre måte i landskapsbildet.

Den burde være en turistmagnet for ikke bare byen, men hele regionen, fylke og landet. Det gjøres endelig noen grep som kan resultere i at murene rundt Tunsberg Hus festning igjen kan bli mer synlige og hele Slottsfjells området kan bli en bedre utnyttet arena for byens befolkning og for tilreisende. Vi trenger nok mye penger for å bygge opp Slottsfjellet slik det en gang var.

Les også

Vil bygge opp muren igjen – slik kan det bli på Slottsfjellet

 

Riksantikvaren bør akseptere omfattende gjenoppbygging

De siste årene er det imidlertid skapt en optimisme som må omskapes i grep for å starte prosessen med å bygge opp igjen Slottsfjellet og alle de mulighetene som ligger i bruken av fjellet. Vi må håpe på at Riksantikvaren ikke bare aksepterer noen forhøyede murer, men en mer omfattende gjenoppbygging som kan bli en diamant av en historisk attraksjon.

Det må settes betingelse for at disse grepene har solid feste i historien, og at Slottsfjellet inkludert Museet og Tallak- området vedlikeholdes, utbygges, driftes, gjøres tilgjengelig og vernes til beste for oss alle. Slottsfjellet må ikke bli en omtrentlig utgave av historien, ei heller en fornøyelsespark. En historisk korrekt oppbygging vil styrke merkevaren og turistmålet Tønsberg. Slottsfjellet må gjøres godt tilgjengelig for alle, men ikke med kunstige mastodonter av broer som vil skjemme Slottsfjellet. En heis fra østsiden opp til platået kan lages diskret nær til eller inne i fjellet.

Bildeserie

Sånn blir Slottsfjellet

 

Perfekt festivalarena

Slottsfjellet har markert seg som en perfekt festivalarena. Slottsfjellfestivalen har blitt en festival i europeisk toppklasse. Her glir rocken rett inn i middelalderen, på en fin måte, dog ikke helt uten problemer.

Middelalderfestivalen er en annen type festival som skal fortelle og undervise oss om Middelalderen. Det er kommunens måte å undervise spesielt barn og ungdom, om hvordan byen var og fungerte for mange hundre år siden. Å se seg tilbake gir klarsyn fremover.

Det er også viktig at fjellet får nødvendig hvilepauser slik at det kan hente seg inn. Dermed må antallet store arrangement ha en viss begrensning i antall og størrelse. Det må være en betingelse for festivalene at det er de som skal tilpasse seg historiens byggverk og ikke omvendt. Det er også viktig for fjellet at naturlandskapet og åpenheten ivaretas.  Sikten til tårnet og et korrekt opplyst fjell er viktig for oss som er glade i byen vår. Fjellet må vedlikeholdes og friseres, og det er laget en skjøtselsplan som krever at det bevilges nok penger til å holde hele festningsområde og parken i skikkelig stand.

Les også

Går inn for torsdagsfest til midnatt

 

Se større sammenhenger

Seterkafeen står for fall. Slottsfjellskafeen bør bli en helårsbedrift. Her må det være muligheter for å holde selskap, møter og ikke minst bli et senter for utvikling og servering av lokal hverdagsmat. Enhetene på Slottsfjellet, Løkken, Vandrerhjemmet, museet, Seterkafeen og eventuelle utleieenheter i enkelte hus på Talakk, må sees på i en sammenheng når det gjelder drift.

Nå har fylke, museet og Tønsberg investert store beløp for at museet igjen kan bli en attraksjon for tilreisende og byens egen befolkning. Slik det fortoner seg så fortjener museet besøk både av turister og av de som har behov for et møtested. Opp fra museet går en av flere innganger til Slottsfjellet. I fjellsiden ligger små huler som må utnyttes som attraksjoner. Det er viktig å se hele fjellet som en enhet, ikke stykkevis og delt.

Les også

Fire vil drive kafé her - men fristen er ennå ikke ute hvis DU har kafédrømmen

Alt skal markesføres proffesjonelt

Når produktet ligger der og slipes til, må vi ikke glemme å markedsføre dette, lokalt, regionalt og internasjonalt. Til dette kreves en profesjonell aktør der reiseliv, kultur, historie og næringsutvikling bør være med. Så skal det hele driftes på en fornuftig måte som vil kunne skape arbeidsplasser, fornøyde turister og helst penger i kassen slik at hele fjellet kan vedlikeholdes og utvikles.

Det er det naturlig og ønskelig at fjellet brukes, men ikke misbrukes.

Kommentarer til denne saken