Slutt å glo. Jeg gjør dette for deg (og meg)

ALENE: Tar man en tur gjennom byen, møter man ikke på mange, om noen i det hele tatt, men ansiktsmaske.

ALENE: Tar man en tur gjennom byen, møter man ikke på mange, om noen i det hele tatt, men ansiktsmaske. Foto:

Holder du alltid god avstand til andre? Tar du kun på de varene du faktisk kjøper? Og du vasker og spriter hendene ofte? Og selvsagt bruker du maske, eller?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Svarer du ja og samtidig er helt ærlig, digger jeg deg. Da har du bidratt til å redusere risikoen for å spre viruset som plager oss alle. Mange i hverdagen, noen i sykesenga. En seng ikke alle dessverre kommer seg ut av igjen.

Så bak tiltakene og tallene ligger det en dødsens alvor, samtidig som det rapporteres om at det melder seg koronatretthet. Det er forståelig, men kan vi tillate oss det?

For det kan lett bli for mange pekefingre og selvutnevnt «koronapoliti» rundt om. Og man blir sliten av at alle medier hele tider og over alt snakker og skriver om det samme, korona.

Jeg kjente også på det. Så leste jeg kollega Tone Merete Udes artikkel om Thor-Erling Jensen. Det fikk meg til å kjenne på en iskald klo av alvor. Jeg må innrømme at den artikkelen satte et støkk i meg. Så skal du bare lese en artikkel om pandemien i dag, les: Etter nesten 70 døgn i helvete, river Thor-Erling ut slangen. Han vet at han dør av det.

Jeg har familie i risikogruppen. Det bekymrer. Kanskje har du det også?

Når denne setningen skrives, er Tønsberg kommune på randen av å havne på rødt smittenivå. Når jeg om litt setter siste punktum i denne teksten, kan vi være på rødt nivå. Kun ett smittetilfelle skiller.

I denne situasjonen valgte jeg å gjøre et eksperiment. Her i avisen har vi fått utlevert svarte tøymasker med logo. Jeg lurte på om hvordan det faktisk vil være å bruke maske blant folk?

En maske er ikke løsningen på å hindre smitte alene, men et av flere bidrag. Et bidrag som skulle vise seg å kreve et personlig mot.

For da turen gikk gjennom Tønsberg sentrum med maske, var det ingen andre. Det var bare meg med formsydd tøystykke (med filter) foran ansiktet. I burgersjappa var det bare meg. Det samme i matbutikken. På Farmandstredet snakket jeg med de to som hadde maske, jeg så ingen andre.

På bussterminalen møtte jeg en 16-åring. Han var trendsetter og maske var en del av et (fornuftig) image. Håpet er at andre også synes dette er kult. I Oslo er det maske et vanlig syn. I Tønsberg føler man seg som en fremmed fugl.

Plutselig forsto jeg hva 16-åringen mente. Tar man på seg maske blir man sett. For nesten alle andre så på meg, noen helt åpenlyst, andre mer diskret. Og når de fikk øye på meg, svingte mange unna. Da jeg tok av meg masken, var det på langt nær like mange blikk. Ikke svingte folk unna heller.

Så da er jeg tilbake der jeg begynte med en forskjell. Nå er Tønsberg på rødt smittenivå. Det vil si at det er over 20 smittede per 100.000 innbygger i løpet av de siste fjorten dagene.

Så vær så snill: Slutt å glo. Jeg gjør dette for deg (og meg).

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken