Gå til sidens hovedinnhold

Smiths Venner: – Rabobank har ikke brutt med menigheten

Artikkelen er over 4 år gammel

Den nederlandske grenen av Smiths Venner, Christelijke Gemeente Nederland (CGN), avviser at Rabobank har brutt med menigheten.

Fredag publiserte den nederlandske avisen NRC en artikkel om at den nederlandske storbanken Rabobank ikke lenger vil stå for finansiering av, og utbetalinger til, selskaper, stiftelser og nåværende og tidligere styremedlemmer etter at CGN kom i søkelyset.

LES OGSÅ: Avis: – Nederlandsk storbank bryter med Smiths Venner

Avsen hevder den sitter på dokumenter der dette fremgår.

NRC hevder at bankens beslutning i realiteten innebærer at CGNs finansielle struktur ligger nede, når beslutningen iverksettes. Avisen kaller dette et drastisk tiltak, som også brukes mot personer som er mistenkt for terrorvirksomhet og organisert kriminalitet.

– Feil

Menigheten avviser at Rabobank har brutt sitt forhold til CGN, og at bakgrunnen er «etterforskning som pågår mot medlemmer av menigheten for økonomisk kriminalitet.»

– Begge deler er feil, skriver menighetens talsperson Hanna Kook i en e-post til Tønsbergs Blad.

– Rabobank har ikke brutt med CGN. Vi vet at på grunn av tidligere artikler i NRC Handelsblad Rabobank ønsker å snakke med oss. En slik samtale har enda ikke funnet sted inntil nå. CGN har ikke på noe tidspunkt fått noen oppsigelse eller melding om avslutning av dette. Dette ble også den nederlandske avisen NRC gjort oppmerksom på i forkant av sin publisering. Når de likevel velger å trykke sin artikkel med en slik vinkling må det stå for deres ansvar og regning.

– CGN er ikke kjent med at medlemmer av menigheten er etterforsket for økonomisk kriminalitet, ut over at et tidligere medlem er siktet for å ha bedratt åtte millioner euro fra en stiftelse i tillegg til å ha begått grov dokumentforfalskning. Denne saken har vært kjent i nesten ett og et halvt år, og er ikke årsaken til at Rabobank har ønsket å diskutere ulike sider ved kundeforholdet.

– Resultat av grov uetisk framferd

– Rabobanks bekymringer, slik de er uttrykt overfor CGN, er begrunnet i frykten for å bli trukket inn i negative presseoppslag. Bakgrunnen for den situasjonen CGN er kommet i er altså utelukkende et resultat av grovt uetisk framferd fra pressen, som gang på gang ukritisk har trykket løgner basert på informasjon som stammer fra en kriminell bedrager og dokumentforfalsker. Ansvaret for situasjonen må plasseres i NRC Handelsblad og øvrig presses manglende vilje til etiske vurderinger, ikke i kritikkverdige forhold i CGN.

– At avisen nå benytter den situasjonen den selv har skapt som en anledning til ytterligere negativ pressedekning er dessverre ikke overraskende, men illustrerer godt avisens agenda overfor CGN.

Rabobank skal ifølge nrc.nl ha innledet undersøkelser etter å ha lest artikler avisen i fjor publiserte om den økonomiske virksomheten til CGN og ledende personer i menigheten. Ifølge nrc.nl mener bankens interne granskere at det kan påvises brudd på skattereglene. Av hensyn til sitt eget omdømme skal Rabobank derfor ha bestemt seg for ikke å yte flere finansierings- eller betalingstjenester til menigheten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.