Gå til sidens hovedinnhold

Snur litt opp ned på 17. mai-talen

Artikkelen er over 6 år gammel

– Å holde 17. mai-talen har lenge vært et av mine mål, men jeg trodde ikke det skulle skje før jeg fylte 50.

TØNSBERG: Det sier Jakob Semb Aasmundsen, tønsbergenseren og 19-åringen som er årets 17. mai-taler. Den yngste noensinne i Tønsberg, skal vi tro 17. maikomiteen. Semb Aasmundsen er både glad og takknemlig.

– Det ble en god overraskelse. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg trodd de ville spørre meg. Det har alltid vært et mål for meg å holde den talen, men til nå er det jo bare godt voksne som har gjort det, sier han.

– Ny retning

– Hva tenker du om at du er yngstemann noensinne som får slippe til som 17. mai-taler i Tønsberg?

– Jeg tenker hipp hurra. Det må jo symbolisere en slags ny retning. Både i forhold til at jeg bare er 19 år, men også i forhold til det arbeidet jeg representerer. Jeg er glad de tar sjansen på å slippe meg til, sier Semb Aasmundsen, som står bak organisasjonen World against prejudice. Fordomsbekjempelse, raushet og åpenhet er viktige stikkord for engasjementet hans.

Han har også skrevet et innlegg på UREDigert hvor han ber ungdom «bite fra seg» på den nye debattsiden

Han vil ikke røpe for mye av innholdet i talen, men han legger ikke skjul på at arbeidet for åpenhet og raushet vil prege innholdet.

– Men det vil bli noe annet enn den trygge tradisjonelle 17. mai-talen. Jeg kommer til å snu ting litt på hodet, sier Semb Aasmundsen.

Mot fordommer

Trass sin unge alder har Jakob Semb Aasmundsen mye erfaring fra organisasjonslivet. Han er tidligere leder i ungdomsrådet i Tønsberg. Organisasjonen ble formelt stiftet i høst, men Semb Aasmundsen har jobbet med dette i flere år allerede.

– En rød tråd for meg har vært hvordan vi tenker om hverandre, og åpenhet om egen frykt. I World against prejudices er vi opptatt av at hver og en kan jobbe med egne fordommer, sier han.

Organisasjonen har allerede fått mye oppmerksomhet og mange medlemmer.

– Det kommer mange innom på møtene. Det blir på en måte et fordomsfritt område, mange som er nybegynnere i å engasjere seg deltar, sier han.

LES OGSÅ: Ut av skapet foran klassen

Ikke sceneskrekk

19-åringen gruer seg ikke nevneverdig for å gå på talerstolen på nasjonaldagen.

– Jeg har stått foran forsamlinger før, så jeg har ikke akkurat sceneskrekk. Samtidig så er jo dette den største forsamlingen jeg har snakket til. Så jeg er spent. Men jeg gleder meg mest, sier han.

LES OGSÅ: 17. mai blir det bunadvær

Kommentarer til denne saken