Listen over store naturområder som kan ofres for solkraft og vindkraft er svært lang, og timingen perfekt nå for å rulle det ut i hele Norge, godt hjulpet av lokalpolitikere som kan lite om kraft og energi, men sluker agn pakket inn i fagre ord og flotte beskrivelser om klima, energibehov, industriutvikling og arbeidsplasser.

Sem Solkraftverk er blant de første og desidert største hittil. Bare hittil, for blir det godkjent på myr, vil det bli godkjent av NVE omtrent hvor som helst ellers også.

De fleste konsekvensutredninger videre vil neppe finne verre konsekvenser enn ei drenert myr som skulle blitt reparert inntil et naturreservat i miljøkrise, midt i fleisen på tusenvis av naboer, et tettsted som også mister sine nærmeste turstier og friluftsområder.

Det er derfor strategisk lurt av Fred Olsen Renewables å forsøke seg på Akersmyra først som sist, det kan spare mye tid og penger om de lykkes med konsesjon der.

LES OGSÅ: Fred. Olsen Renewables vil bygge solkraftverk på Sem, men politikerne jubler ikke

Barkåker neste?

560.000 m² der vil raskt bli til mange millioner m² natur ellers også. Et skog- og friluftsområde på Barkåker ligger også i investorenes «pipeline». De vil nok prøve seg der også, men ja fra Staten på Akersmyra betyr garantert ja videre. Nei på Akersmyra betyr håp om nei andre steder.

Det bør vekke folk på Barkåker til å kjempe mot tidlig nok, slik mange på Sem nå har begynt å si ifra. For denne kampen vinnes ikke alene, ikke av små grupper, og heller ikke av småprat rundt kjøkkenbordet.

Dette krever alle kvinner og menn på dekk, for uten full mobilisering og aktivt engasjement er risikoen stor for hvordan dette ender. Fosen og mange vindparker ellers som for 10–15 år siden fikk konsesjoner kastet etter seg, til tross for naturskader og småfolkets kamp, bør være påminnelse nok.

LES OGSÅ: Den store elefanten i trafokiosken

Har mer enn nok

Hvorfor nei til solkraft i natur? Hvorfor sier jeg som har vært blant Norges fremste entusiaster og leverandører av solenergi i 15 år nei til mer solenergi?

Fordi vi har mer enn nok av det allerede der vi lever og bor, vi må bare putte det på taket.

Både Staten og Fred Olsen har brukt ekspertene i Multiconsult for å få kunnskapsbaserte rapporter mange ganger, og potensialet for solenergi på norske tak og fasader er 66.000 Gwt vs. 60 Gwt fra Akersmyra.

Vi kan altså skaffe 1100 ganger mer strøm fra egne tak og heller verne og reparere Akersmyras rike naturmangfold og klima. Stoppe skadelig avrenning til Akersvannet også, som bonus.

LES OGSÅ: Naturvernforbundet på stedet hvil

Hvorfor følger ikke våre fremste politikere kunnskapen de har fått servert og betalt for? Hva med potensialet på Tønsbergs nedbygde arealer? Vi har ca. 40 millioner kvadratmeter med boliger, næringsbygg, parkeringsplasser, asfalt og alt ellers som ikke lenger er natur. Det holder å dekke 0,75 prosent av dette med solceller for å gi oss like mye strøm som Akersmyra kan gi.

Det holder å finne de 10 prosent best egnede nedbygde arealene for å bli selvforsynt med strøm i Tønsberg, øke fra 0 til 100 prosent, og mye mer er mulig det også.

LES OGSÅ: Alle vil ha kraft – ingen vil ha kraftverk

Enklere tilgang til ny energi

Hva bør vi politikere da ta ansvar for å gjøre?

* Først og fremst beordre nettselskapene vi selv eier til å oppgradere den lokale infrastrukturen vår til å ta imot alt overskuddet fra de millioner små fremfor å heie frem de store og få.

* Erstatte det håpløst ineffektive byråkratiet i Enova med enkel, trygg og billig finansiering av alt som sparer, gjenbruker, frigjør og produserer energi, enten det er solceller, varmepumper, isolasjon, vinduer, smart styring og hva som helst ENØK ellers.

* Vi har Husbanken fra før, nå trengs Energibanken!

* Skatt, avgifter og subsidier må endres betydelig til å hjelpe de som bidrar til å gi oss alle nok strøm fremfor dagens premier for å bruke opp våre felles ressurser.

LES OGSÅ: Sem solpark på sviktende grunn på Akersmyra

Jeg og Venstre vil jobbe hardt for å gjøre Tønsberg og Vestfold selvforsynt med energi, sikre billigere strøm og varme til folk og næringsliv, og samtidig jobbe like hardt videre for å verne og reparere naturen vi fortsatt har. Vi trenger flest mulig med på laget her og nå for å få det til.